Annons:
Vanligt med fler än ett förnamn

Vanligt med fler än ett förnamn

Namn – det är få saker som många finner så intressant att diskutera och googla på som just detta. Under förra veckan lade vi ut frågan: "Har ert barn mellannamn?" på vår Facebook-sida i samband med den nya lill-prinsens namnavslöjande, med åsyftningen att ta reda på om våra följare har valt att ge sina barn mer än ett förnamn. Vi blev snabbt varse om att ordet "mellannamn" självklart var fel begrepp, men svaren svämmade på namnkonstellationer svämmade ändå in.

Att ge sitt barn mer än ett förnamn tycks för många vara sammankopplat med att hedra släktnamn, samt ett bra sätt att kompromissa angående namn. Enligt de svaren vi fick, finns det en tydlig trend på att de namn som inte är tilltalsnamn är av de äldre slaget och är inte lika vanliga som tilltalsnamn idag. Precis som den nyfödde prinsen Gabriel Carl Walther, så verkar det som de flesta som har fler än ett förnamn väljer att ha tilltalsnamnet först, och ett eller två namn efter detta blir vad man i folkmun kallar för "andranamn". Själva tilltalsnamnet däremot, tycks i regel inte ha någon direkt koppling till ett släktnamn utan det är just de andra namnen som står för detta. Över 80% av alla som svarade på vår fråga har barn som har mer än ett förnamn. 

Såhär svarade några av våra följare: 

 
"Två andranamn; Ett namn från vardera förälders sida och i den ordning som flyter bäst när man säger det." 
 
"Självklart! Barn 1 bär morfars namn som mellannamn, barn 2 bär farfars namn som mellannamn." 
 
"Våra har bara ett namn. Ser inte vitsen med fler. Inget man använder nu för tiden." 
 
"Mellannamnen är släktnamn - hade struntat i det annars för att det är det enda syftet med mellannamn tycker jag." 
 
"Båda mina barn har tre namn. Tilltalsnamnet som vi valde gemensamt på bb först. Jag valde ett namn och min sambo ett namn. Det blev namn eller mellannamn på släktingar.
 
"Ja, bägge barnen. Första o tredje namnen är släktnamn o det andra namnet är tilltalsnamn."
 
"Alla fyra har fyra namn och efternamn. Efter mormor, efter morfar, farfar, ett norskt och ett efter sin gammelmor. Och LOVE för han är så älskad."
 
"Mina barn har så långa namn (8 bokstäver) båda två, och långa efternamn så de har inga mellannamn.. och vi valde namn som vi tyckte om, inga släktnamn."
 
 
Behöver du namninspiration? På svenskanamn.se kan du söka bland tusentals namn, kolla in namntoppen och hitta massa annat namnrelaterat! 
 
Annons