Familj

Ulrika Davidsson blogg hälsa Allt för föräldrar

Vår nya profil: Ulrika Davidsson

Nu kan vi presentera ”Kostrådgivare & Hälsoprofilen Ulrika Davidsson. En av Sveriges med produktiva kokboksförfattare med 26 utgivna böcker sedan 2006.” Ulrika Davidsson har äntligen börjat blogga hos oss! Dessutom är hon med i det senaste avsnittet av vår podd och pratar om hälsa tillsammans med Tanja Fylking och Maria Wigbrant. Lär känna Ulrika lite mer här i en intervju vi gjort med henne.

Namn: Ulrika Davidsson

Ålder: 45 år

Bor: Sollentuna och i Rone på Gotland. Kommer ursprungligen från Trånghalla utanför Jönköping

Familj: make + 2 barn (16 och 18 år)

Sysselsättning: kostrådgivare och kokboksförfattare

Intressen: allt som är konst: laga mat, måla tavlor, keramik, trädgård mm.

Man kan väl ändå säga att du är en av Sveriges främsta hälsoprofiler, när började du intressera dig för mat och hälsa?

Jag har alltid varit intresserad av mat, ända sedan jag var liten tjej. Jag har alltid uppskattat god mat och är uppväxt med en mamma som alltid lagade vällagad och god mat. När jag sedan blev aupair i Luxemburg var jag tvungen att lära mig mer om matlagning för att kunna servera middag till familjen - det var då jag insåg att jag var bra på matlagning och det var roligt när familjen uppskattade mina middagar. Problem om man gillar mat är att man äter för mycket och fel mat. Det hände mig så när jag var 30 år vägde jag nästan 100 kg. Jag försökte på många sätt att gå ner i vikt men lyckades inte förrän jag hittade lågkolhydratskosten år 2001. Då lärde jag mig för första gången hur näringsämnen fungerar i kroppen och framför allt vad min kropp mådde bra av. Det resulterade i att jag började laga annorlunda mat hemma och gjorde andra val när jag åt ute på restaurang. Jag gick ner 30 kg på 7 månader och då fick hälsa, kost och hälsomatlagning en så stor plats i mitt liv så jag utbildade mig till kostrådgivare och öppnade eget företag.

Du har gett ut många böcker om hälsosam mat, allt ifrån GI-mat, Rawfood och LCHF till att äta utefter sin egen blodgrupp. Vad skulle du säga är den röda tråden i ditt hälsotänk?

Alla människor är olika och mår bra av olika kostplaner. Jag förespråkar många olika sätt att äta och välja sin kostplan bl a LCHF, GI, Detox, Raw Food, Vego, 5:2 dieten och även ABnollmetoden. Jag skriver kokböcker för att förenkla och inspirera i de kostplaner som folk väljer att leva efter. Den röda tråden i mitt jobb är att alla recept och kostplaner är baserade på naturlig mat, fri från socker och snabba kolhydrater och bygger på naturliga proteiner, hälsosamma fetter och rikligt med grönsaker och en del frukt.

Det här med att äta utifrån sin blodgrupp är ju något som du pratar om i vår podcast. Hur fick du upp ögonen för den ”metoden”?

Jag läste för 7 år sedan boken "Ät rätt för din blodgrupp" som James och Peter D´Adamo har skrivit om deras 70-åriga forskning i ämnet och blev väldigt intresserad. Jag lärde mig allt som de hade skrivit och började praktisera deras forskning på mina klienter och märkte ganska snabbt ett mönster. Det är logiskt att alla bör äta olika och efter sin genetik.

Förutom kokböckerna har du ju många andra projekt igång, som din egen restaurang, din egen matkasse och dina hälsoresor. Kan du inte berätta lite mer om ditt entreprenörskap, vad kommer idéerna ifrån och hur tar du en idé till verket?

Ända sedan jag var liten har jag hittat på en massa idéer och är alltid nyfiken på nya saker och vill prova. Min mamma och pappa lärde mig att "Allt går med vilja" och det mottot har jag med mig. Om jag tror på en idé och vill göra det så blir det så. Allt jag har provat har inte varit framgångsrikt men det är också lärorikt att misslyckas. Då lyckas man nästa gång.

Har du några roliga planer framåt som du kan avslöja för oss?

Jag ska snart släppa en ny bok på Bonnier som heter "Nya Kickstarter med Ulrika" och det ser jag fram emot. EN perfekt bok för alla som vill ha hjälp med färdiga menyplaner och lättlagade recept. Min stora plan är att köpa en lägenhet i Palma - en stad som jag älskar! Jag jobbar med ett restaurangkoncept för ett svenskägt hotell där som heter Hotel Tres samt ordnar hälsoresor dit varje år. Sedan har jag länge haft en plan att göra en Youtube-kanal med hälsomat och det hoppas jag ska bli verklighet snart!

Det kommer ju väldigt ofta nya idéer om hur man ska äta. Vad ger du för råd till de som funderar över vilken typ av mat de ska äta?

Att utgå från naturlig mat. Allt du stoppar i din varuvagn ska helst vara naturligt. Då blir det en hälsosam kostplan. Det bästa och enklaste rådet att ge är också att börja laga mat! Den maten du lagar själv är den mest hälsosammaste för då har du koll på vad du stoppar i för råvaror.

Du kan ju också själv känna och prova dig fram vad som passar dig. En övning du kan göra hemma är att skriva ner allt du gillar och vill ska ingå i din kostplan. Kika sedan på den och fundera vad som är onyttigt och vad kan du ta bort och ersätta med nyttiga alternativ. På det sättet skapar du din egen kostplan som passar dig.

Vilket är dina topp tre främsta tips för den som vill leva ett mer hälsosamt liv?

1. Undvik socker så mycket du kan.

2. Dra ner på vete, gluten och mjölkprodukter.

3. Laga mat på naturliga råvaror.

Vad är ditt bästa snacks till fredagsmyset?

Olika charkuterier, ostar, oliver och grönsaker

Fem snabba

Frukost eller Middag: Middag

Kaffe eller te: Kaffe

Laga mat till andra eller bli bjuden själv: Laga mat till andra

En kväll på gymmet eller en kväll i soffan: Tyvärr soffan….

Sommar eller vinter: Sommar

Om man är mer nyfiken på dig och vad du gör kan man ju läsa din blogg. Vad skriver du om där?

Jag skriver om näringslära, nyheter på livsmedelshyllan, lär dig läsa innehållsdeklarationer, tips hur jag lagar mat snabbt och enkelt till min familj, bra recept utan socker och gluten och en massa inspiration hur du får till en bra vardagsmat hemma.

Missa inte Ulrikas blogg hos oss, du hittar den HÄR!

Powered by Labrador CMS