Barn

Säkerhet för barn på Internet

Var rädd om ditt barn på Internet

I dagens samhälle är de flesta hushåll uppkopplade på Internet och i många hushåll används flera olika mediaenheter (dator, surfplatta, mobil). Eftersom Internet är en del av barnens vardag i lekandet, lärandet och socialt så är det viktigt för dig som förälder att tänka på barnets säkerhet på Internet.

Här listar vi några sätt för dig som förälder att göra det mer säkert för ditt barn på nätet.

1. Sätt gränser. Som för andra aktiviteter så är det viktigt att du som vuxen sätter tydliga gränser för hur mycket tid som barnet får vara uppkopplad mot nätet. Kom överens med barnet om rimliga tidsgränser.

2. Prata om aktivitet på Internet som vilken annan aktivitet som helst, gärna varje dag. Engagera dig och fråga vad ditt barn har gjort på nätet. Barn gillar att dela med sig och visa vad de kan.

3. Sätt gränser för vilket sajter som är OK att besöka och vilka som inte är OK.

4. Utbilda dig själv om hur ditt barns vardag kan se ut på nätet. Fråga ditt barn vilka sajter som är populära och roliga att besöka. Lär dig mer om dessa för att få dig en bättre bild av vad ditt barn kommer i kontakt med varje dag.

5. Var ett föredöme för barnet vad gäller Internetanvändandet. Tidsgränser för användning kan vara lika både för vuxna och små.

6. På samma sätt som vi varnar barn från att ha kontakt med okända människor i vardagen, så är det samma regler som gäller digitalt på nätet. Det finns liknande faror som barn bör upplysas om.

7. Det viktiga är inte att spionera och vara på samma chattsidor och sociala medier som barnet är i, utan att samtala med barnen och förstå vad de pratar om. På så sätt bilda dig en egen uppfattning för att kunna ge råd och stöd.

8. Var inte fördömande om en olycka är framme och barnet råkar ut för något på nätet. Be barnet berätta om händelsen för att bilda dig en uppfattning och anmäl händelsen.

9. Tekniskt spärra olämpligt vuxeninnehåll och specifika sajter. Detta kan ske på webbläsarnivå, användarkontonivå på datorn eller via inställningar i den gemensamma router som alla hushållets mediaenheter använder. Leta upp mer information på nätet om hur man spärrar sajter tekniskt.

Har ni mer tips så kommentera gärna nedan.

Powered by Labrador CMS