Varför firar vi midsommar? Här får du svaret

Varför firar vi midsommar? Här får du svaret

Det finns knappast något svenskare än jordgubbar, sill och nypotatis som blandas med ljusa nätter och dans run en midsommarstång. Men vet du var firandet har sitt ursprung?

Midsommar är kanske den svenskaste tradition vi har. Men har du koll på varför vi firar denna högtid? Här kommer lite fakta du kanske inte visste om midsommar.

 

Midsommar - ursprunget

Det råder oklarheter kring exakt när midsommartraditionen uppkom eller exakt hur firandet har sett ut genom åren. Men den tydligaste kopplingen kan göras till Johannes Döparen, vars dag är den 24:e juni. Fram till 1953 var midsommarafton alltid den 23:e juni, tills det bestämdes att det skulle vara en fredag. Datumet för midsommarafton varierar därför mellan den 20 och 26 juni. 

Läs mer: Roliga lekar till midsommar för barn och vuxna

 

Midsommarstången

Eller ”Majstång”, tros vara en tradition som kommer från Tyskland. Ordet hänvisar dock inte till månaden maj, utan att "maja", det vill säga att pynta med löv. Ända bak till 1600-talet har man kunnat spåra firanden med midsommarstänger, som då mer var en dekorerad stång utan de traditionella kransarna som vi har idag. Stången är inte heller en fallossymbol som många tror, utan det tros vara en myt som uppkom under 1800-talet. Snarare kopplas stången till det kristna korset.

 

Varför äter vi sill på midsommar?

Maten till midsommar ska enligt tradition vara extra festlig, och kunde se lite olika ut på olika ställen i landet. Sedan länge har man ätit kött, fisk och fläsk, samt en lyxigare gröt. Silltallriken som vi äter numera har således vuxit fram med åren.

Läs mer: Så binder du din egen midsommarkrans

 

Midsommarnatten - en magisk natt

Enligt det gamla bondesamhället sägs midsommarnatten vara en magisk natt, för att det är ljust hela dygnet och att naturen då är extra kraftfull. Man trodde även att övernaturliga väsen var mer aktiva, och det var lämpligt att samla läkande örter och växter. Traditionen säger att tjejerna ska plocka sju eller nio olika typer av blommor och gå över lika många gärdsgårdar under tystnad och sedan lägga blommorna under kudden för att drömma om sin framtida man. Det sas även ge bättre hälsa om man rullande sig naken i daggen på morgonen. 

 

Midsommar har kärlek i luften

Kanske ligger det något i det som står ovan, för de vanligaste födelsedagarna är runt 20 mars till 10 april. Och om man räknar baklänges hamnar man… jo, på midsommar! Dansen runt stången kommer även den från bondesamhällets traditioner, att ungdomar från olika gårdar skulle träffas och dansa. ”Små grodorna” har vi däremot dansat sedan tidigt 1900-tal. 

 

Läs mer: Midsommar - roliga danslekar runt midsommarstången

Artikelbild: Lilija Loz / Shutterstock.com