Världspastadagen –  5 goda anledningar varför du inte ska

Världspastadagen – 5 goda anledningar varför du inte ska "dissa" pasta

Pasta är en räddare i nöden hos många barnfamiljer och är dessutom ett säkert kort om man ska bjuda på middag.  

När är världspastadagen?

Världspastadagen är den 25 oktober. 

5 anledningar att äta pasta

Pasta har fått ett oförtjänt dåligt rykte då det är energirikt, men kolhydrater är kroppens bränsle och pasta är ett bra komplement till middagen.

1. Pasta är nyttigt 


Kolhydrater är kroppens bränsle och även för hjärnan är kolhydrater livsnödvändigt, för att kunna fungera. Hjärnan behöver 100 gram kolhydrater om dagen – varje dag!

Så ladda gärna med en pastamiddag dagen innan ett prov. 

2. Balansera med pasta 


Inget livsmedel fungerar optimalt för kroppen på egen hand, utan behöver kompletteras med andra livsmedel.  
Pasta är ett bra komplement för att få i sig energidelen på kosttallriken, Det är svårt att få i sig alla näringsämne i en måltid, därför är det viktigt att äta varierat för att balansera! Läs mer här.

3. Pasta och träning – ja!


Kolhydrater förbränns och kan också lagras i kroppen, därför är det en fördel att ladda med pasta innan ett träningspass. 


4. Traditionell pasta och lågt GI


När man pratar om traditionell pasta, är den gjord på durumvete och ägg. Pastan har högre proteininnehåll, har lågt eller medellågt glykemiskt index, GI-värde, vilket innebär att man kan hålla sig mätt längre. 

GI mäter hur snabbt och länge blodsockernivån påverkas efter att man ätit ett visst livsmedel. Ett högt GI innebär att blodsockret stiger snabbt och det gör att man behöver äta oftare. Läs mer här.

Läs också: Rester, carbinara?


5. Pasta är enkelt! 


Pasta går fort, det kan varieras på en himla massa sätt och de flesta barn gillar pasta. Pasta kan varieras på många sätt och olika sorter som färsk pasta och fiberpasta, ger både mer fibrer och näring. och blir man någonsin för gammal för stuvade makaroner och falukorv?

Läs också: Recept: Inte riktigt pasta carbonara, men nästan

 

 

Created with promo.com The World's #1 Marketing Video Maker

View on Promo.com