Vattkoppor i familjen? 5 tips för att slippa klåda och ärr

Vattkoppor i familjen? 5 tips för att slippa klåda och ärr

Har någon eller några i familjen drabbats av vattkoppor? Förutom att viruset gör så att ditt barn får feber så kommer ju de där fruktade utslagen och blåsorna. Och ja, det kommer att klia en hel del. Men det finns faktiskt ändå några knep att ta till för att göra tiden med vattkoppor lite lättare. Här får du våra fem bästa tips.
 
1. Undvik att bli sjuk
Vattkoppor är en klurig sjukdom eftersom inkubationstiden, tiden mellan smittotillfället och de första symtomen, är mellan tio och tjugo dygn. För att undvika vattkoppor gäller det såklart att undvika andra sjuka. Men eftersom man kan smitta även innan man visar några symtom är det lätt att ändå bli utsatt.
 
2. Försök att låta bli att klia
Ja, vi vet att det är lättare sagt än gjort. Vattkoppor kliar mycket! Sjukdomsförloppet startar ofta med feber och allmän hängighet, sedan följer röda prickar som snart omvandlas till vattenfyllda blåsor. Det är olika hur många blåsor barnet får, men även ett relativt få koppor kan ge extrem klåda. 
 
Ännu hemskare är att ju mer ditt barn kliar, desto mer kommer det att fortsätta klia. Dessutom ökar risken för bakterieinfektioner som kan ge fula ärr. Det är såklart att nästan omöjligt att helt undvika kliande, men uppmuntra ditt barn att försöka låta bli så mycket som möjligt.
 
3. Täck så många koppor som möjligt
Ett sätt att minska kliande är att sätta på barnet så heltäckande och mjuka kläder som möjligt. Ett exempel är en långärmad pyjamas som tvättats riktigt många gånger. Heltäckande kläder gör dels att det blir svårare att klia, men det är även så finurligt att utslag som inte syns kliar mindre.
 
4. Prova ett husmorstips
Tyvärr fungerar läkemedel mot klåda sällan riktigt bra vid vattkoppor. Vissa rekommenderar att använda zinkspray eller kylbalsam på utslagen. Det finns inga studier som bevisar dessa tips effektivitet, men ibland är det viktigare att man gör något än exakt vad man gör. Eftersom det kliar mer ju mer barnet kliar (se punkt 2) så kan placebo-effekten vara din bästa vän.
 
5. Härda ut!
Det är inte kul att vara sjuk och vattkoppor kan vara en riktig pärs. När det känns som jobbigast kan det vara bra att minnas att det oftast är helt ofarligt och att de flesta blåsorna kommer läka fint och inte lämna några ärr.
 
När ska du söka vård?
Vattkoppor är som sagt vanligen ofarligt för små barn och oftast behöver du inte söka vård. Däremot bör du kontakta vården bland annat om ditt barn är under sex månader, mycket medtaget eller har över 38 graders feber under mer än tre dygn. Om någon över 18 år smittas ska man alltid söka vård.
 
Om du behöver medicinsk hjälp ska du i första hand kontakta din vårdcentral. Kom dock ihåg att alltid ringa innan du åker in. Eftersom vattkoppor är så smittsamt kan man vilja ta till särskilda åtgärder för att inte smitta andra.