Familj

Recept köttbullar med brunsås lingonsylt veckans middagstips

Veckans middagstips: köttbullar med brunsås

Finns det något som går upp emot en riktig husman? Köttbullar med brunsås är en riktig klassiker som går hem hos de allra flesta!

För fyra portioner behöver du:

Köttbullar

1 dl ströbröd

1,5 dl mjölk

1 ägg

500 g nötfärs

1 msk smör

Salt och peppar

Brunsås

1 msk majsstärkelse

2 dl vispgrädde

2,5 dl köttbuljong (vatten + tärning eller fond)

1 msk lingonsylt

Gör så här:

Köttbullar: Blanda ihop ströbröd, mjölk, ägg, salt och peppar. Låt stå i cirka 5 minuter så det sväller. Blanda i färs i ströbrödsblandningen. Forma sedan köttbullar av smeten, storleken väljer du själv. Ett tips är att blöta händerna med vatten innan du rullar köttbullarna, då är de lättare att forma och du blir mindre kladdig. Lägg smör i en stekpanna och bryn köttbullarna däri tills de fått fin färg. Lägg dem i något som gör att de kan hålla värmen medan du gör såsen.

Sås: Såsen blir godast om du tillagar den i samma panna som köttbullarna stektes i. Häll i majsstärkelse med grädde i pannan och rör om. Lägg i buljongen och lingonsylten. Koka ihop i cirka en minut. Smaka av såsen med salt och peppar.

Servera köttbullarna och såsen med potatismos. Smaklig måltid!

Powered by Labrador CMS