Veckans middagstips: nässelsoppa

Veckans middagstips: nässelsoppa

Visst är det härligt att plocka saker i naturen som man sedan lagar mat av? Är ju både närodlat, ekologiskt och billigt då, och du vet precis vad du får! Veckans middagstips är nässelsoppa med ägg. Nässlor är dessutom rika på både vitamin A och C samt järn, kalium, mangan och kalcium. Egentligen ska nässlorna plockas under våren, men går även göra senare också. 

För fyra portioner behöver du:
5 dl förvällda nässlor (cirka 2 liter nässelblad)
2 msk smör
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
3 mk vetemjöl
1 liter vatten
1 dl grädde eller mjölk
2 tärningar grönsaks- eller hönsbuljong
2 krm svart- eller vitpeppar
2 krm salt
4 st ägg
eventuellt vitt vin

LÄS ÄVEN: Veckans middagstips: krämig sparrissoppa

Gör såhär:
Nässlorna
Ta på dig ett par handskar och en långärmad tröja så du inte bränner dig när du plockar nässlorna. Plocka de späda bladen högst upp på nässlan, inte den grova stjälken. Under våren när nässlorna är mindre är det allra bäst att plocka, men går även bra mitt i sommaren. Se till så att nässlorna inte växer på kväveodlad mark eller nära gödselhagar!

Rensa nässlorna genom att ta bort stjälkar och behåll bladen. Lägg dem sedan i en bunke eller hink och skölj dem med vatten. Flytta sedan över dem till ett durkslag. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg i nässlorna. Låt koka i cirka 5 minuter. Flytta sedan över nässlorna till en bunke och häll över kallt vatten. Spara vattnet nässlorna kokat i. Efter en stund tar du upp nässlorna från det kalla vattnet och hackar dem i mindre bitar.

Soppan
Koka äggen tills de får den konsistens du vill ha (osäker på koktid? Läs vår guide här). Finhacka den gula löken och stek i smör i en kastrull cirka 2 minuter. Lägg i de hackade nässlorna och pudra vetemjöl över, fräs på i 1 minut. Häll på vattnet som nässlorna tidigare kokade i, buljongtärningar, grädde eller mjölk samt nässlor. Vill du ha vitt vin har du i det nu. Låt sjuda i cirka 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan med en stavmixer tills den är slät.

Lägg på ägghalvor på soppan vid servering och knäckebröd vid sidan av.

Smaklig spis och njut av dina egenplockade skörd!


LÄS ÄVEN: Veckans middagstips: snabblagad linssoppa


 

Det fanns inget recept på denna kategori.