Veckans middagstips: torsk med äggsås

Veckans middagstips: torsk med äggsås

Fisk är både gott och nyttigt, men ibland är det svårt att veta vad man ska laga. Det här är en klassisk husmanskost som brukar gå hem både hos små och stora! Receptet är taget från koket.se och bilden har Fredrik Sandin Carlsson tagit.

Ingredienser för 4 portioner:
Äggsås:
1 ägg
1,5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
0,5 krm vitpeppar

Kokt torsk:
5 dl fiskbuljong
600 g torskfilé
0,5 tsk salt
2 msk hackad persilja

Servera med potatis och ärtor.

Gör såhär:
Hårdkoka ägget, vilket tar cirka 7 minuter. Skölj under iskallt vatten en stund och skala och hacka sedan ägget. Häll i mjölet och 1 dl av mjölken i en kastrull och vispa ihop till en jämn smet. Tillsätt sedan resten av mjölken och koka blandningen i tre minuter. Smaksätt med salt och peppar och ställ sedan såsen åt sidan. Koka så många potatisar som önskas.

Koka upp fiskbuljongen i en kastrull. Salta torsken, skär den i portionsbitar och lägg ner dem i buljongen. Låt koka under lock på svag värme i cirka tre minuter.  Ta sedan upp fisken och lägg på en tallrik med folie över för så att den håller sig varm.

Häll upp så mycket ärtor som önskar i en mikrovågugnsfast form. Fyll på med lite vatten och sätt in i mikron på cirka en minut, eller tills ärtorna är färdiga att ätas. Häll sedan av vattnet.

Värm upp såsen igen. Vänd försiktigt i persilja samt det hackade ägget i den varma såsen. Servera sedan med fisken, potatisen och ärtorna.

Hoppas det ska smaka!

 

(Källa recept: Pelle Johansson koket.se | Foto: Fredrik Sandin Carlsson)