Familj

Recept vietnamesiska vårrullar middagstips barn

Veckans middagstips: Vietnamesiska vårrullar

Något som är riktigt gott och kan varieras nästan oändligt efter smak och tycke är rätten vietnamesiska vårrullar. Därför har vi valt det till veckans middagstips! Här kommer ett recept som kan användas som riktlinje, men du kan lägga i de saker du själv vill i rullarna så du får de precis som du själv och barnen önskar. Rätten är dessutom rolig att laga tillsammans!

Till fyra portioner behöver du:

8-10 runda rispapper, du hittar dem i asiatiska hyllan i din matbutik

Fyllning

50 g glasnudlar

500 g räkor med skal

1 förpackning crabsticks á 100 g

1 msk ljus soja

½ pressad limesaft

1 dl hackad koriander

1 plocksallad

2 dm gurka

1 dl böngroddar

1 morot

1 dm rättika

1 mango

½ röd paprika

salladslök om så önskas

Sås ”Nuoc chamsås”

¾ dl råsocker

1 ¼ dl hett vatten

½ dl fisksås

½ msk risvinäger

3 msk limesaft

1 röd chili

2 vitlöksklyftor

Garnera gärna med hackade cashewnötter eller jordnötter!

Gör såhär:

Börja med såsen. Lös upp sockret i hett vatten under omrörning. Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt stå. Tillaga risnudlarna enligt förpackningens anvisningar, spola sedan av dem med kallt vatten och låt rinna av. Klipp nudlarna i mindre delar. Skala räkorna. Skär morot, mango, gurka, paprika och rättika i cirka 5-6 cm långa strimlor. Hacka koriander.

Placera en ren kökshandduk på en skärbräda. Blöt ett rispapper i en stor tallrik med varmt vatten och lägg det sedan på handduken. Vik över handduken så att överflödigt vatten sugs upp. Lägg sedan nudlar, räkor, crabsticks, morot, gurka, mango, rättika och koriander (eller vad du nu vill ha i dina vårrullar) i ena änden av pappret. Vik in sidorna och rulla sedan ihop till en vårrulle. Låt den sedan vila på en tallrik med en fuktig kökshandduk över. Gör likadant tills alla vårrullar är färdiga. Ät med händerna med en plocksallad runt. Dippsåsen kan hällas upp i små skålar så att varje person får en varsin att dippa i.

Hoppas det ska smaka!

Powered by Labrador CMS