Vi testar babysim och massage

Vi testar babysim och massage

Allt för Föräldrar har besökt ett antal populära babyaktiviteter och ger en inblick i hur de fungerar och upplevs. Alla ställen vi har varit på ligger i Stockholm, men liknande verksamheter finns runt om på många platser i Sverige. För föräldralediga mammor och pappor finns det mycket att välja bland – här presenteras babysim och massage.
 
Babysim
Ynglets babysim/-massage på Ynglingagatan har en av Stockholms minsta bassänger. Här råder en lugn intim atmosfär och det får bara plats upp till fyra barn med förälder i taget. Jag ska få vara med på kurs två av sammanlagt sex kurser. Jenny Bjur-Berggren med Stella, 7,5 månader, samt Sara Nilsson med Winston, 4 månader, är här idag. De håller precis på att lära sig dyka.
 
Gisela Skoglund är babysimsinstruktör och tar emot barn mellan 3 månader och 1 år. Mindre barn än så vill hon inte ha. Hon tycker det är viktigt att barnen lär sig att dyka utan att dykreflexen sätter in.
– Barn som går på babysim får en bättre kroppsuppfattning, säger hon. Det är också roligt och utvecklande för barnen.
 
Hon berättar vidare att ett av de viktigaste momenten som lärs ut är att barnet ska lära sig att alltid simma in till kanten.
– Förhoppningsvis sitter det kvar i skarpt läge om de hundra gånger förut alltid har simmat tillbaks och greppat kanten när de dykt ner i vattnet.
 
Det är två glada och nöjda barn som plaskar runt i poolen under tiden jag är där. I vattnet guppar leksaker som lockar barnen till simtag. Med jämna mellanrum plockar Gisela fram saker som ska stimulera till utveckling. När det är dags att flyta på rygg får de titta på sig själva i en stor spegel som hon håller över dem.
 
Massage
Efter simningen är det dags för massage. Under handledning av Gisela masserar Jenny och Sara sina barn med olja efter ett speciellt mönster.
 
När Stella och Winston är nöjda och rosiga efter massagen får jag ett prat med deras mammor. De tycker att babysimmet är en rolig aktivitet som barnen uppskattar även om de är pyttesmå.
– Det är jättebra att de vänjer sig vid vatten samt lär sig simma tillbaks till kanten, tycker Jenny.
 
– Ja, och att de får en uppfattning om sin egen kropp, instämmer Sara. Jag ser fram emot varje vecka, avslutar hon.
 
Innan jag lämnar babysimmet dröjer jag mig kvar och tittar på en senare grupp. Där är barnen lite äldre och har gått fler kurser. Jag blir djupt imponerad när en liten Maximillian glatt dyker under vattnet, för att sen simma tillbaks och greppa kanten på bassängen.
 
2006-10-20 | Text: Anita Björkman