Bebis

Viktigt att undersöka hjulen på barnvagnen

Viktigt att undersöka hjulen på barnvagnen

Det är populärt att köpa barnvagnar med avtagbara hjul. Men Konsumentverket har fått in allt fler anmälningar om hjul som lossnar, vilket beror på att hjulen inte sitter fast ordentligt eller att delar har gått sönder. Kolla därför hjulen på barnvagnen.

Kontrollera alltid att hjulet sitter fast när du byter det på barnvagnen. Barnvagnar är en het marknad. Tillverkarna försöker överträffa varandra med en rad nymodigheter. Men produktutvecklingen har också faror med sig, om man inte är uppmärksam. Till exempel har den allt vanligare funktionen avtagbara hjul ställt till problem.

Fler anmälningar till Konsumentverket

– Antalet anmälningar om hjul som lossnar har ökat under senare år, konstaterar Anna Strandberg, barnsäkerhetsexpert på Konsumentverket, som menar att det kan bero på att kunderna inte satt fast hjulen ordentligt. Eller att det har fastnat grus i hjulfästet.

– Men det har också hänt att hjulen lossnat för att smådelar i hjulens infästningar gått sönder, exempelvis sprintar och fjädrar.

Lyssna efter klicket

– Helst ska man höra ett tydligt klick när man sätter på hjulen. Då vet man att det finns en låsanordning som fungerar, säger Ulrika Magnusson, marknads- och produktchef för barnvagnar och barnstolar på Babyland i Stockholm.

Barnvagnens handtag är ett annat problem som har uppmärksammats av Konsumentverket. Det gäller handtag som inte bara kan höjas och sänkas, utan också fällas över barnvagnen.

– Det har hänt att höj- och sänkbara handtag har gått av i plasten i knäleden så att föräldrarna har blivit stående med handtagen i handen. Och på vändbara handtag har låsningsmekanismen släppt med följd att vagnen vält och barnet skadats, säger Anna Strandberg på Konsumentverket. Resultatet har blivit ett växande antal olyckor, ibland med skallfrakturer som följd.

Osäkra barnvagnar tas bort

Enligt Ulrika Magnusson på Babyland tas osäkra barnvagnar direkt bort från deras butiker.

– De barnvagnsmodeller vi säljer är alla testade i enlighet med den gällande europeiska säkerhetsstandarden.

Anna Strandberg på Konsumentverket håller med om att den europeiska säkerhetsstandarden EN 1888 – i Sverige SS-EN 1888 – är ett hjälpmedel för att avgöra om en barnvagn är säker.

– Standarden visar att barnvagnen uppfyller en rad minimikrav och tester som gäller för branschen. Men den har också sina begränsningar, påpekar Anna Strandberg.

Plasterna tål inte kylan

Barnvagnar med plaster i säkerhetsdetaljer som bromsar eller handtag kan ha uppfyllt alla krav i standarden när de var nya. Men sedan inträffar det ändå olyckor eftersom vissa plaster inte tål UV-ljus, kyla eller torr luft och därför blir sprödare efter hand. Tillförlitliga handtag, bromsar och hjulfästen är alltså viktiga. Barnvagnar ska också ha spärrar som gör att de inte ofrivilligt fälls ihop. En sele eller möjlighet att montera en sådan är ett annat måste.

2008-09-18 | Text: www.skyddsnatet.se

Powered by Labrador CMS