Familj

Vimmelmamman om resan till Afrika

Toppbloggaren Lotta ”Vimmelmamman” Gray åkte i egenskap som Läkarmissionens ambassadör till Uganda och Sydafrika. Där träffade hon barn som blivit övergivna eller flytt sina hem, bort från elände och vanvård till misär på gatorna präglad av fattigdom, sjukdom och droger.

I staden Kampala i Uganda finns det tusentals gatubarn. Många har lämnat hemmen på eget bevåg. De tar sig till gatan för att slippa få stryk och för att de inte får någon mat. De allra flesta är pojkar. De allra flesta 9-15 år.

- Tänk hur illa det måste vara för att ett barn ska lämna sitt hem och sin familj. Och så står de där på gatan, tio år gammal, utan skor, i smutsiga kläder, helt påtänd, säger Lotta.

Väl på gatan är de trots allt fria berättar Lotta för att ge förklaring till varför så många barn väljer gatan före hemmet. Hon är i förundran över hur de ens lyckas överleva. Det är en ständig kamp om att få tag på något att äta, om ens för en gång om dagen. Och många av dessa barn går på droger. För att slippa hunger. För att slippa känna. För att slippa tänka. Pojken Huzarjtas historia var en av de som påverkade henne mest. Han brukade sitta inlåst hela dagarna av pappan. En dag när dörren stod öppen, tog han chansen och flydde. Numera bor han på ett så kallat halfway home, anhalten efter gatan och innan ett slutgiltigt hem. Hon beskriver barnens situation som väldigt eländig. I synnerhet i Uganda jämfört med de barn hon träffade i Sydafrika. Sorgligt säger hon att det är.

I Sydafrika var projektet ”Give a Child a Family” i fokus. Ett projekt Lotta talar väldigt varmt om. Här satsar man på att barnen ska bli en del av en familj, man är emot konceptet barnhem och menar att det inte är en långsiktig eller bra lösning för barn. Och utöver att försöka återförena familjer eller hitta fosterhem har de kurser i föräldraskap. Lotta menar att man jobbar proaktivt gentemot ett struktur- och samhällsproblem vilket är en mer långsiktig och nödvändig lösning.

Det är inte första gången Lotta rest med Läkarmissionen. Vid en tidigare resa besökte hon Rwanda och Burundi. Samarbetet har pågått i cirka 2-3 år sedan dess att Lotta börjat intressera sig för gatubarnens situation världen över. Det var efter att hon sett en dokumentär om folkmordet i Rwanda som engagemanget tog fart ordentligt.

- Det blev som en uppenbarelse. Det är ju inte så att jag inte visste att det finns gatubarn, men jag blev så oerhört berörd över hur många barn som hade blivit övergivna efter folkmordet. Jag blev som besatt av gatubarn och började skriva väldigt mycket om det på min blogg.

Pennan – eller rättare sagt tangenterna – är vad Lotta känner att hon kan ta till sig för att hjälpa. Trots maktlösheten hon känner inför orättvisan att så många barn i världen inte har ett hem – så ser hon att skrivandet är ett sätt för henne att bidra. Om det inte vore för barn och familj, hade hon lämnat Sverige för längesen för att jobba ännu mer att förändra att miljontals barn världen över lever på gator.

- Det enda jag kan göra nu är att använda pennan för att människor ska bli berörda så pass mycket att de öppnar plånboken.

Väl hemma har Lotta inte bara möts av lovord för sin insats. Kritiker ifrågasätter varför Läkarmission använder sig av kända profiler, betalar deras resor och boende till dessa länder, i stället för att lägga de pengarna i pågående projekt.

- Jag förstår men tycker det är ett för snävt tänkande och jag är ganska säker på att det genererar mer i längden. När vi skriver och pratar om det når det väldigt många människor.

Varje natt innan hon släcker lampan tänker hon på de barn hon träffat. Vart sover de i natt? Fick de mat i magen? Hennes tankar ockuperas av bilderna från Kampalas gator och Sydafrikas kåkstäder. Och kontrasten blir nästintill olidlig hemma i Sverige. Världens orättvisor blir för påtagliga.

- Det är så svårt att släppa det när det blir så konkret. Jag gråter väldigt mycket, säger Lotta och avslutar med en tung suck.

På Lottas blogg kan du läsa mer om resan och alla de barn och vuxna hon har träffat.

Är du intresserad av Läkarmissionens arbete? Läs mer här.

Relaterade artiklar:

En annan verklighet

Powered by Labrador CMS