Vinterkräksjukan är en magsjuka som ger diarré och kräkningar och orsakas av caliciviruset. Den sprids mycket lätt mellan människor och symtomen håller vanligtvis i sig 1-3 dagar.
Vinterkräksjukan, eller caliciviruset, sprids framförallt mellan november-april varje år. De allra flesta blir sjuka under vintern, mellan januari-mars, därför har sjukdomen fått sitt namn vinterkräksjukan. Caliciviruset sprids dock under hela året, så man kan få vinterkräksjukan även på sommaren, även som det är ovanligt.
Caliciviruset delas in i två grupper av virus, norovirus och sapovirus. De olika grupperna av virus har också olika genotyper vilket gör att man inte kan bli helt immun. Efter att ha varit sjuk i vinterkräksjukan kan man alltså snart bli smittad igen eftersom de olika genotyperna innehåller små förändringar.
Läs mer: Tredagarsfeber – en vanlig barnsjukdom under barnets första två år
Caliciviruset är synnerligen smittsamt och därför sprids vinterkräksjukan lätt på olika sätt. Det krävs inte många viruspartiklar för att bli smittad och en endast en droppe från kränkning eller avföring kan innehålla miljontals virus.
Om du blir smittad blir du oftast sjuk inom 12-48 timmar. Du kan smitta andra även efter att du tillfrisknat från symtom, därför är det viktigt att stanna hemma 1-2 dygn extra efter sista symtom
Läs mer: Femte sjukan – allt du behöver veta om smittsamhet, symtom och behandling
Symtomen kommer ofta snabbt efter att du blivit smittad, inom första dygnet – men ibland tar det längre tid. De håller i sig i ungefär 1-3 dygn, men tänk på att du som sagt kan smitta andra även efter sista symtom, så stanna hemma något dygn extra. Generellt gäller 1 dygn extra för vuxna och skolbarn. För mindre barn som går på förskola brukar det vara 2 dygn hemma efter sista symtom som gäller.
Att bli så sjuk att man behöver sjukhusvård vid vinterkräksjukan är väldigt ovanligt, i synnerhet om man inte har några underliggande sjukdomar som kan göra tillståndet mer allvarligt. Man kan alltid kontakta 1177 för rådfrågning om man känner sig osäker. Barn under två år har större risk att drabbas av vätskebrist och uttorkning i samband med vinterkräksjuka.
Om barnet är mindre än 6 månader och drabbas av kräkningar bör du ta kontakt med 1177 för rådgivning. Om du har ett barn som är väldigt trött, inte orkar med att leka, inte dricker och kissar som vanligt eller har väldigt ont i magen och det inte går över bör du ta kontakt med en vårdcentral eller jourmottagning i första hand, om de är stängda är det en akutmottagning du behöver ta dig till. Likaså gäller det om barnet har blodiga diarréer eller kräkningar.
Läs mer: Allt du behöver veta om Rotavirus – en vanlig orsak till maginfluensa
Artikelbild: twenty20photos/Envato Elements
Källa: 1177, internetmedicin.se