Familj

Vintertid sommartid normaltid omställning

Vintertid – den ”riktiga” tiden?

Förra helgen ställde vi tillbaka klockan en timme, och fick därmed en längre sovmorgon på söndagen, men vaknade upp till en desto mörkare måndag.

Vintertid är faktiskt vår så kallade ”normaltid”, och det är sommartid som är den avvikande tiden. Anledningen till att klockan ställs fram en timme under sommaren är helt enkelt för att utnyttja dagsljuset till max – dock är dagarna automatiskt längre under sommaren och solen går ner senare, vilket egentligen innebär att sommartiden inte gör speciellt stor skillnad.

Det var främst under de båda världskrigen som sommartid kom till nytta, men var fortsatt inte populärt främst inom lantbruket. 1980 infördes sommartid i Sverige igen, och flera andra länder i Europa med oss.

När vi förra veckan ställde frågan ”Påverkas du av vintertiden?” på vår Facebook-sida, var det ”ja”-sidan som var i absolut majoritet. Många menar att de känner sig tröttare än under sommartiden, eftersom dagen upplevs ”kortare” och mörkare – trots att det ju blir ljusare på morgonen.

Såhär svarade några av våra följare:

Känns inte kul när klockan står på 04-nånting numera när barnen vaknar…

Ja, hela vardagen rubbas. Inte ställer barnen om klockan bara för att vi gör det!

Alltid älskat omställningen till vintertid. Första veckorna efter omställningen är enda gången våra barn somnat och vaknat med lätthet, ända sedan de var små.

Källa: Wikipedia

LÄS ÄVEN: Så ser svenska familjersgodisvanor ut

Powered by Labrador CMS