Hälsa

Vitaminer och kosttillskott för gravida – därför är det så viktigt

Kroppen genomgår stora förändringar under en graviditet vilket påverkar balansen av viktiga ämnen. Den näring du får i dig är också den näring som fostret livnär sig på. Det är därför otroligt viktigt att du ser till att du får i dig rätt näringsämnen. Här listar vi de viktigaste vitaminerna och mineralerna för dig som är gravid.

Folsyra

Folsyra är en viktig vitamin att få i sig i början av en graviditet. Ja, faktiskt redan från det att du planerar att försöka bli gravid. Vitaminet är en typ av B-vitamin som påverkar kroppens celldelning. Det är just därför den är så viktig i graviditetens tidiga skede.

Om du planerar att bli gravid rekommenderas du att inta 400 mikrogram folsyratillskott om dagen för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Livsmedelsverket rekommenderar fortsatt folsyratillskott till och med vecka 12. Därefter ska du täcka behovet via kosten. Folsyra kallas för folat när det finns naturligt i maten. Folat finns i bland annat grönsaker, frukt, bönor och fullkornsprodukter.

Järn

Under graviditeten har man dubbelt så stor blodvolym och kan därför behöva ett högre intag av järn. Det är inte bara du som mamma som behöver extra järn, även fostret i magen behöver järn för att bygga upp sina egna nivåer. Blodvärdet följs på barnmorskemottagningen under graviditetens gång.

Järn bidrar till god syreupptagningsförmåga och finns naturligt i kött, fisk, ägg, fullkornsprodukter, nötter, bönor, gröna grönsaker och baljväxter. Järn från kött och animaliska livsmedel tas upp lättare av kroppen i jämförelse med järn från vegetabiliska livsmedel. Det är därför extra viktigt med tillskott om du äter vegetarisk eller vegansk kost.

Kaffe och te minskar upptaget av järn och Vitamin C ökar upptaget.

Omega-3

Under en graviditet blir kroppen tyngre och det går åt mer energi för att bära den. Du får alltså ett ökat energibehov som bäst tillgodoses från fett. Det är nämligen mer än dubbelt så mycket energi i fett jämfört med protein och kolhydrater. Viktigt dock är att välja fett av hög kvalitet. Omega 3-fett är ett fleromättat och livsnödvändigt fett som finns framförallt i fisk, men som även är ett vanligt kosttillskott. Omega-3 innehåller fettsyran DHA som bidrar till att både hjärna och ögon utvecklas normalt hos fostret.

B12

Brist på Vitamin B12 kan göra att du känner dig väldigt trött. Vitaminet hjälper kroppen att producera röda blodkroppar och är därför en viktig del i kroppens syreupptagningsförmåga. B12 finns naturligt i en varierad kost med animaliska produkter. Som vegetarian eller vegan är det därför viktigt att tillföra B12 med hjälp av kosttillskott. Under graviditeten behövs Vitamin B12 också för att bebisens nervsystem ska utvecklas normalt.

D-vitamin

D-vitamin hjälper kroppen att ta upp kalcium, som behövs för ett starkt skelett och starka tänder. Vitaminet spelar också en viktig roll i många av kroppens vävnader, funktioner och immunförsvar. D-vitamin finns naturligt i livsmedel såsom fet fisk, berikade matfetter. och mejeriprodukter. Framförallt får vi D-vitamin från solljus. Eftersom att Sverige inte har så mycket sol under vinterhalvåret är det därför viktigt att tillföra D-vitamin på annat sätt. Speciellt under en graviditet.

Kalcium

Kalcium är viktigt både för dig och för bebisen i magen. Kalcium är en mineral, vilket innebär att kroppen inte kan producera den själv, utan att den behöver tillföras i kost eller med hjälp av kosttillskott. Mineralen bidrar till ett friskt skelett och friska tänder.

Under graviditeten får kroppen ett ökat behov av kalcium. Därför är det viktigt att du som är gravid har koll på att du får i dig tillräckligt. Vitamin D hjälper kroppen att ta upp kalcium och är därför ett utmärkt komplement till kalciumrik kost eller tillskott. Kalcium finns bland annat i livsmedel som i mejeriprodukter, spenat, kål, baljväxter, fisk och solrosfrön.

Jod

Jod är en vitamin som extra viktig att få i sig under graviditeten. Den gör nämligen stor nytta i sköldkörtel och behövs för utvecklingen av barnets nervsystem. Man ska dock passa sig för att överskrida det rekommenderade intaget på 250 mikrogram från kosttillskott.

Jod återfinns inte naturligt i maten i större utsträckning och det är därför vanligt med jodberikat salt. Fisk och skaldjur är även bra källor till jod. Är du vegetarian eller vegan finns även havsalger som kan hjälpa till att täcka behovet. Livsmedelsverket råder dock gravida och ammande att vara försiktiga med just havsalger och havsalgsprodukter.

Källa: Vårdguiden 1177.se

Foto: Syda Productions/Shutterstock.com

Powered by Labrador CMS