Så får du tid för träning som småbarnsförälder
Så får du tid för träning som småbarnsförälder - Foto: Pexels.com

Träna som småbarnsförälder – träningscoachens bästa tips

Att få ihop vardagens som nybliven förälder kan vara svårt, speciellt knepigt kan det vara att prioritera träningen med en liten knodd. Träningscoachen Pischa Strindstedt ger sitt bästa tips på hur du får tid för träningen som småbarnsförälder!


Att hitta tid för träning som förälder kan vara en riktig utmaning. Mellan jobb, hushållssysslor och barnens aktiviteter är det lätt att prioritera bort sin egen hälsa och välmående. Allt för föräldrar har pratat med träningsprofilen Pischa Strindstedt, känd från program som ”Biggest loser” och ”The Challenge Sweden”, som ger tips på hur du ska hitta tid för att träna som småbarnsförälder

Läs mer: Träna under graviditeten – här är allt du behöver veta

Det här är Pischa Strindstedt

  • Namn: Pischa Strindstedt
  • Yrke: Hälsoprofil, träningscoach, och TV-programledare har även skrivit böckerna Mamatastic och Wörkoutboken 
  • Aktuella projekt: Leder programmet 'The Challenge' och flera träningsresor, har även podden En tyngre podd med Magnus Cedenblad
  • Favoritaktivitet: Aktiv livsstil utomhus, både i Portugal och Sverige med mina hundar 
  • Motto: "Träning ska vara roligt och något vi vill ge våra kroppar."
Pischa Strindstedt har flera års erfarenhet av hälsa och träning. Foto: Privat 

Då kan du börja träna efter förlossningen 

En förlossning är något av det tuffaste kroppen kan genomgå och det är viktigt att låta kroppen läka efter förlossningen. När du kan börja träna efter en förlossning beror på flera faktorer, som vilken typ av förlossning du haft, hur din kropp återhämtar sig och hur du mår både fysiskt och mentalt. 

Det tar ungefär sex till åtta veckor för kroppen att återhämta sig efter förlossningen. Men det kan ta upp till ett helt år innan kroppen har läkt helt. Det tar till exempel:

  • 6-8 veckor för slidan och livmodern att återfå sin vanliga storlek och funktion
  • 8-12 veckor för magmusklerna att återfå sin grundfunktion
  • 6-12 månader för skelett, leder, vävnader och hormoner som påverkar stabiliteten i kroppen att bli som tidigare.

Du ska inte kasta dig in i träning efter förlossningen, men det är bra för kroppen att röra på sig under hela läkningsfasen. Rörelse är bra för läkningen. Efter förlossningen kan du med fördel börja med bäckenbottenträning och promenader eller annan lågintensiv aktivitet.

Efter 6-8 veckor kan du öka med successivt stegrad träning. Däremot bör de flesta vänta i minst 12 veckor med högintensiv och tung träning.

Källa: 1177

Inkludera din bebis i träningen! Foto: Pexels.com

Enkelt träningspass för föräldrar

Det kan vara svårt att få ihop sin nya vardag som nybliven förälder. Och träningen kan hamna ganska långt ner på prioriteringslistan under den första tiden. Till Allt för föräldrar kan Pischa Strindstedt ge sitt bästa tips på ett enkelt träningspass för föräldrar – som du inte ens behöver lämna hemmet för att genomföra! 

– Använd din bebis. Ingen nyhet men genom att låta bebisen vara en del av träningen så kan underlätta din vardag. Jag hör allt för ofta att man "försöker" klämma in träning när bebis sover fast att man egentligen är helt slut själv. Så träna med bebis vid vaken tid och vila när bebis vilar och glöm inte att äta. Om du tränar under din graviditet så gör du samma lika när bebis är född, säger Strindstedt och fortsätter: 

– Utgå från grundrörelser, passa på att ta lite jobbigare backar på promenaden, stanna till vid ett utegym & känner du dig väldigt osäker, kontakta en tränare som kan hjälpa dig. Tänk inte så mycket att det behöver vara en särskild struktur eller plan, det kommer du att ha tid för längre fram. Utgå från att göra något ansträngande varje dag där pulsen får jobba lite och musklerna verka så är det good enough. Ladda även gärna ner appen Mammamage för att få hjälp med hur du ska stärka de inre magmusklerna. 

Foto: Privat

MISSA INTE: 

Jobb där man har vanliga kläder – 10 tips för jobbsökande

Får man äta tiramisú när man är gravid? Vi reder ut!

Barnböcker: Tips på 10 favoriter just nu

/
/
stats