Så badar du säkert med barnen i sommar
Så badar du säkert med barnen i sommar - Foto: Foto: Pexels.com

Så undviker du olyckor på badplatsen – expertens tips på hur du badar säkert med barnen

Hur badar man säkert med barnen i sommar? För att undvika olyckor på badplatsen har Allt för föräldrar pratat med Lisa Halvorsen, personförsäkringsexpert på Trygg-Hansa om hur man undviker att barnen råkar illa ut på badplatsen i sommar.


Sommaren är här och med den kommer soliga dagar vid stranden, i poolen eller sjön. För många barn är bad en av de mest glädjefyllda aktiviteterna, men det innebär också risker som föräldrar måste vara medvetna om. 

Barnens säkerhet vid bad är avgörande för att förhindra olyckor och se till att alla har en trygg och rolig upplevelse. 

Allt för föräldrar har pratat med Lisa Halvorsen, personförsäkringsexpert på Trygg-Hansa, som ger sina bästa tips på hur du ska agera på badplatsen, för att undvika att barnen råkar illa ut när de badar?

Foto: Trygg-Hansa. - Lisa Halvorsen, personförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Så undviker du att barnen råkar illa ut när de badar

Lisa belyser vikten av att ha ständig uppsikt över barnen på badplatsen. Här är hennes främsta råd för att sommarens badupplevelser ska vara trygga och säkra. 

    1. Håll ständig uppsikt och var nära barnet som badar: Lägg undan mobilen, surfplattan, boken och andra föremål som kan störa fokuset på ditt barn.
    2. Låt aldrig ett barn passa ett annat barn. Det behövs en vuxen som håller koll. Om ni är flera vuxna, stäm av vem som bär ansvaret för barnet.
    3. Ta alltid med små barn och barn som inte kan simma, även om du bara för en kort stund ska lämna poolkanten eller badstranden.
    4. Simpuffar eller flytleksaker kan ge en falsk trygghet, räddningsväst med krage är det säkraste flythjälpmedlet. Men oavsett om ditt barn har flythjälpmedel eller inte så ska du hålla uppsikt.
    5. Bada tillsammans med ditt barn och prata med ditt barn om vattensäkerhet, oavsett om barnet kan simma eller ej.

Fakta: Sekundär drunkning 

Vad är sekundär drunkning? 

Sekundär drunkning innebär i sällsynta fall att en person som varit med om ett olyckstillbud på en badplats och andats in vatten i lungorna, kan drabbas av andnöd flera timmar efteråt.

Symptom på sekundär drunkning 

Innan personen får andnöd har man symtom som till exempel hosta, snabb andning, trötthet och blekhet.

Hur vanligt är sekundär drunkning?

Att en person drabbas av sekundär drunkning är sällsynt och drabbar oftast personer som varit så pass länge under vattenytan att de behöver räddas med HLR. 

/
/
/
/
stats