Barn

Marshmallowtestet självkontroll barn

Är 4 åringars självkontroll viktigt?

Vad är fördröjd tillfredsställelse? Det är när man väntar med att få en belöning eller avstår från något man gärna vill ha för att få en större belöning och tillfredsställelse längre fram. Detta är ett intressant område som det har forskats en del i.

Ett berömt exempel är Marshmallowexperimentet som utfördes av psykologen Walter Mischel på Stanfords Universitet i början av 70-talet. I experimentet så erbjöds 4 åringar att få en marshmallow att äta direkt eller att vänta med att äta den för att senare belönas med en till marshmallow.

Det visade sig att barn hade olika inställning till detta och olika sätt för att tackla frestelsen att äta marshmallown. I genomsnitt klarade 4 åringar att motstå frestelsen i 3 minuter. Experimentet var till för att studera barns förmåga till självkontroll men det ännu mer intressanta kom i efterföljande uppföljningsstudier.

I uppföljningsstudien ett decennium efter första experimentet så visade den ett samband mellan barns tålamod i experimentet och dess framtida framgång i skolan, förmåga att hantera stress och vänskap. En studie 30 år efter första experimentet så visade den att 4 åringar som inte kunde vänta med att äta marshmallow i större grad fick problem med fetma och problem med droger.

VIDEO med ett Marshmallow test i modern tappning

Vad innebär detta, går man som otålig 4 åring en dyster framtid till mötes? Självkontroll är något som går att träna upp i alla åldrar. Även vuxna möts ständigt av tillfällen i vardagen då det krävs självkontroll och frestelser som är i vägen för framtida belöningar. Som förälder är det således bra att föregå med bra exempel på självkontroll och visa barnet glädjen i att få belöningar längre fram. Idrotta eller lära sig spela ett instrument kan vara bra sätt där självkontroll ingår naturligt och som visar på fördelarna med fördröjd tillfredsställelse. Har ni fundereringar och tankar kring detta, kommentera gärna!

Vill du veta mer om det berömna marshmallow-testet har det nu släppts en hel bok i ämnet. Författaren Walter Mischel har skrivit boken marshmallow-testet, att bemästra självkontroll (översatt av Stefan Lindgren)och finns nu utgiven som pocket. Du kan köpa den här »

Text: W.K.

Powered by Labrador CMS