Barn i solen – så skyddar du ditt barn mot solens starka strålar
Barn i solen – så skyddar du ditt barn mot solens starka strålar

Barn i solen – så skyddar du ditt barn mot solens starka strålar

Nu när sommaren officiellt anlänt till Sverige är det många föräldrar som frågar sig hur de ska göra för att skydda sitt barn allra bäst mot sol och värme. Här hittar du svaren.

Oavsett ålder ska du i bästa möjliga mån hålla ditt barn borta från direkt solljus mitt på dagen då de brännskador som kan uppstå är både farliga och smärtsamma. Det kan kännas som en omöjlighet om du har ett barn som blivit tillräckligt gammalt för att springa iväg och leka på egen hand, men om barnet själv får lära sig om hur solen fungerar kommer det bli betydligt enklare.

Lär ditt barn att skydda sig mot solen

Vad barnet kan göra för att inte bränna sig?

- Titta på sin egen skugga

Mellan 11-15 mitt på dagen är solstrålarna som allra starkast. För att ditt barn ska kunna ta reda på det själv ber du dem titta på sin egen skugga när de står i solen, är skuggan kort är solen stark, är skuggan lång är solen inte så stark.

- Välja ut en egen solkeps

Barn tycker det är betydligt roligare att sätta på sig kläder som de valt ut själva. Det kanske inte är en huvudbonad du själv hade köpt men innebär det att ditt barn inte kommer slänga av sig kepsen så fort du är utom räckhåll kan det vara värt det!

Läs mer: Stor guide: 10 badblöjor som håller tätt

Så skyddar du ditt barn mot solen

Vad du kan göra för att ditt barn inte ska bränna sig?

- Hitta eller ta med solskydd

När ni vistas på ställen där det kommer vara svårt att hitta skugga såsom stränder, parker med mera, ta med parasoll eller soltält, ni får helt enkelt skapa er egen skugga.

- Barnkläder med UV-skydd

Idag finns det ett stort urval av fina kläder som har ett inbyggt UV-skydd, främst i badkläder och solhattar. Glöm inte heller solglasögonen som underlättar i lekandet och skyddar små ansträngda ögon.

- Solkräm för barn

Solskyddsfaktor anpassat till barn är ett perfekt komplement som skyddar de områden där kläder inte täcker. Viktigt att ha i åtanke är att solskyddsfaktor, vattenfast eller inte, kan försvinna om barnet torkar sig på badhandduken så applicera mycket och ofta!

Bra att veta!

Fastän det är molnigt mitt på dagen är solen starkare då än under en solig eftermiddag. Moln släpper nämligen in 50 procent av solstrålarna vilket innebär att du blir utsatt för mer sol än du tror under en molnig dag.

Mycket handlar om sunt förnuft när det kommer till sol och värme, men glöm inte att den svenska sommaren är kort så se till att njuta ordentligt. Bada, sola, vila, ät gott, drick mycket vatten och ta hand om dig och ditt barn.

Läs mer: Bebis i sol och värme – detta måste du veta

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten, 1177 Vårdguiden.

Powered by Labrador CMS