Barn på kalas.
Tips för ett billigt barnkalas.

Barnkalas på budget: Smarta tips för en rolig dag

Ett lyckat barnkalas behöver inte kosta skjortan – här hittar du tips hur du kan anordna ett billigt barnkalas!

Man behöver inte väl tilltagen budget för att genomföra ett lyckat barnkalas. Tvärtom, barn kräver sällan särskilt mycket och med fantasi och planering kommer man betydligt längre än med en stor plånbok. Här kommer några idéer för dig som ska planera ett barnkalas med mindre budget.

Våra bästa tips för att ha ett billigt barnalas

  • Ha kalaset hemma
  • Man behöver inte bjuda alla. Bjud barnets närmaste kompisar.
  • Spendera inte pengar på dekoration, pyssla och fixa själv så långt det går.
  • Gör egna inbjudningskort eller skicka ut inbjudningar online.
  • Prisvärd mat kan vara korv med bröd och popcorn som snacks.
  • Att leka är alldeles gratis och det finns många lekar att välja mellan.

Ha kalaset hemma

Även om det i dag finns många alternativ på vart kalaset kan hållas, som på lekland eller badhus, så fungerar det fortfarande alldeles utmärkt att ha kalas hemma. Bor man i hus och har kalas under sommaren kan man även vara ute i trädgården.

Bjud inte allt för många

Ett stort barnkalas kostar förstås mycket mer än ett litet, så välj därför det mindre alternativet. Låt barnet bjuda ett fåtal nära vänner istället för hela klassen. Tänk dock på att inte dela ut inbjudningskort inför oinbjudna klasskompisar i skolan.

En annan fördel med ett mindre barnkalas är att det blir betydligt enklare att genomföra, eftersom det är färre barn att hålla koll på.

Dekorera med ballonger

När det kommer till dekorationer så finns det egentligen tre saker att tänka på om det ska bli billigt: Skapa egna dekorationer, köp på rea eller satsa på vanliga ballonger. Ballonger är ändå det vi mest förknippar med kalas och det ger en festlig stämning, men behöver inte kosta särskilt mycket - satsa på ett prisvärt storpack.

Gör egna inbjudningskort

Även inbjudningskorten kan man göra själv, eller skicka ut via mejl. Skickar du dem via mejl kan du skapa dem i något enkelt (och gratis) program så att du får riktigt fina inbjudningskort helt gratis.

Om ni gör inbjudningsort själva kan barnet få pyssla ihop dem själv, eller så gör ni det tillsammans. Det blir inte bara billigt, utan även roligt och mer personligt.

Snacks och middag

När det gäller snacks är popcorn ofta ett bra val - det är billigt, och de flesta barn älskar det. Här kan man även försöka hitta billiga pappkartonger som man kan fylla med popcorn, så att alla barn inte behöver slåss om samma popcornskål. Eller varför inte lägga dem i vanliga papperskoppar och knyta ett fint presentsnöre runt?

Ska ni servera middag på kalaset är korv med bröd ett enkelt, billigt och uppskattat alternativ. Korv med bröd fungerar även bra när barnkalaset är utomhus eftersom ni då kan grilla. Andra alternativ är pannkakor eller hemmagjord pizza. Tänk bara på att göra olika pizzor så att det finns något som passar alla.

Planera roliga aktiviteter

Något som är viktigare än dekorationer och inbjudningskort är aktiviteterna. Det är detta barnen kommer minnas långt efter att de har lämnat kalaset. Lägg lite tid på att planera in roliga aktiviteter, tävlingar och lekar för barnkalaset. Här finns egentligen hur många alternativ som helst, planera utifrån barnens ålder och hur länge kalaset varar. Det ska inte bli långa, tråkiga stunder men det ska inte heller vara för intensivt med aktiviteter hela tiden. Lagom är bäst.

Powered by Labrador CMS