Barn som gör aktiviteter på ett barnkalas.
Tips på aktiviteter att göra på barnkalas.

Bästa aktiviteterna för ett roligt barnkalas

Vi ger tips om roliga aktiviteter för ett lyckat barnkalas.

Att planera barnkalas kan vara väldigt roligt, men också svårt. För att planera ett lyckat barnkalas gäller det trots allt att hitta aktiviteter som kan uppskattas av så många barn som möjligt, helst alla, och som dessutom är genomförbara. Här kommer några förslag på roliga aktiviteter som kommer att göra barnkalaset till en riktigt succé.

Skattjakt

Denna aktivitet kanske passar allra bäst utomhus, men den går ofta att genomföra inomhus också. Göm ett skatt på ett riktigt bra ställe, och rita sedan en skattkarta. Det går även att ge barnen en lapp som leder fram till nästa lapp, som leder fram till nästa och så vidare, och den sista leder fram till skatten. På lapparna kan man skriva gåtor om barnen är lite äldre, eller rita vart nästa lapp finns om barnen är mindre.

Blås den största ballongen

Om ni vill ha en rolig tävling på kalaset, då är detta en väldigt enkel och uppskattad sådan. Ge barnen varsin ballong (och ha gärna många ballonger så att alla kan få välja färg), och låt dem sedan tävla om vem som kan blåsa den största ballongen utan att den smäller. Det är spännande, lite läskigt och väldigt roligt. Denna tävling passar dock bäst för lite större barn som inte blir rädda om ballongen smäller.

Pyssel

Det flesta barn gillar att pyssla, och här finns många alternativ. Antingen kan kalaset inledas med att alla får göra sin egen partyhatt, eller också så kan barnen få måla på den vita pappersduken på bordet - till exempel efter fikat, eller som avslutning. Ett annat alternativ är att helt enkelt ha ett pysselbord med massor av roligt pyssel.

Fiskdamm (eller godisregn)

Denna klassiker kommer förmodligen alltid vara populär. Det är hyfsat enkelt att göra, och väldigt kul för barnen. Just fiskdamm passar ofta bäst för lite mindre barn, medan större barn kan uppskatta godisregn. Nackdelen med godisregn är förstås att det lätt blir orättvist.

Flera olika aktiviteter samtidigt

Om det är ett större barnkalas med många barn så är det enklaste förmodligen att fixa olika "stationer" med aktiviteter, så att barnen själva får välja vad de vill göra. Kanske börjar man med att fika först, för att sedan "öppna" stationerna. Det kan vara allt från pysselhörna och ansiktsmålning till tävlingar, lekar, dans och så vidare.

Vill man att barnen ska vara samlade under kalaset, eller om det är ett mindre kalas med färre barn, så kan man ändå ha stationer men helt enkelt "öppna" en i taget och gå tillsammans mellan dem - eller låta dem välja mellan två åt gången.

Powered by Labrador CMS