Därför svettas du mer när du ammar

Upplever du att du svettas mer sedan du började amma? Det är helt normalt. Läs mer om det här!

Många nyblivna mammor blir förvånade över de fysiska förändringarna som kan uppstå i kroppen när man ammar, där ibland en ökad svettproduktion. Men varför svettas man egentligen mer när man ammar?

1. Hormonella förändringar kan orsaka ökad svettning

När en kvinna ammar upplever hennes kropp stora hormonella förändringar. Efter förlossningen sjunker nivåerna av progesteron snabbt, vilket kan ge en känsla av värmeböljor, liknande de som upplevs under klimakteriet. Dessa hormonella fluktuationer kan leda till ökad svettning, särskilt under nattens amningssessioner.

2. Förhöjd ämnesomsättning vid amning

Amning kräver extra energi. För att möta detta behov förhöjer mammans kropp ämnesomsättningen för att producera tillräckligt med mjölk till barnet. Denna ökade ämnesomsättning kan generera extra värme, vilket i sin tur kan leda till att man svettas mer.

3. Återhämtning efter förlossningen

Efter förlossningen arbetar kroppen med att återställa sig till sitt ursprungliga tillstånd. En del av denna process innebär att bli av med överflödiga vätskor som ansamlats under graviditeten. Svettning är ett av sätten kroppen använder för att eliminera dessa vätskor.

Samtidigt som det kan kännas obekvämt att svettas mer än vanligt, är det viktigt att komma ihåg att det är en helt normal del av återhämtningsprocessen efter en förlossning. Det kan hjälpa att ha tunna kläder, hålla sovrummet svalt och dricka tillräckligt med vatten. Med tiden, när kroppen har återhämtat sig och anpassat sig till amningen, bör svettproduktionen minska.

LästipsMaten som hjälper mot inflammerade tarmfickor – bästa tipsen

Powered by Labrador CMS