Enkelt experiment för barn
Enkelt experiment för barn

Experiment för barn: skapa ett regnmoln i en glasburk

Det här experimentet ger en riktig WOW-faktor! Perfekt om du vill göra något tillsammans med barnen.

Enkelt experiment att göra med barn – skapa ett regnmoln i en glasburk

Är du och ditt barn nyfikna på hur ett regnmoln bildas? Med det här spännande experimentet kan du återskapa vattnets kretslopp i miniatyrformat. OBS, detta experiment kräver tillsyn av en vuxen.

Material som du behöver:

  • En stor glasburk
  • Tallrik
  • En form med iskuber
  • Vatten
  • Något att koka upp vatten i
  • Karamellfärg (frivilligt)
  • Handskar
  • Tändstickor

Gör såhär:

1. Fyll en isform med vatten och ställ in den i frysen.

2. Koka upp vatten och fyll hela glasburken med det kokande vattnet. Vänta tills burken blivit varm och häll sedan bort fem sjättedelar av vattnet. Häll i en liten sked karamellfärg i vattnet som är kvar och rör om.

3. När isbitarna är färdiga, lägg dem på en tallrik och ställ den bredvid glasburken. Stryk eld på en tändsticka, låt den brinna en kort stund och släpp sedan ner den i burken. Placera genast den isfyllda tallriken så att öppningen täcks helt och hållet.

4. Vänta några minuter och se hur molnet tar form. Efter ett tag kan det till och med hända att det börjar regna i glasburken. Sitt och lyssna på ljudet av regndroppar och njut av att du och ditt barn har skapat ett eget regnmoln.

Såhär fungerar vattnets kretslopp

Det heta vattnet på bottnen avdunstar och blir till ånga som stiger uppåt. När ångan når tallriken med isbitar kondenserar den till vatten igen, eftersom isen kyler av ångan. När fler och fler droppar av kondens samlas i molnet blir det tyngre, och till slut börjar det regna.

Tändstickans syfte i det här experimentet är att efterlikna de partiklar som finns i naturen, exempelvis pollen och dammkorn. Dessa partiklar gör det lättare för ångan att kondensera. Karamellfärgen är till för att vattnet lättare ska synas. I naturen är det solens värme som gör vattnet till gas.

Ångan stiger mot himlen och kyls ner i atmosfären. Då bildas moln i form av ånga och små kondenserade vattendroppar. När dropparna möts och blir större, blir molnet till slut så tungt att jordens dragningskraft drar dem nedåt i form av regn eller snö.

Källa: https://www.experimentarkivet.se/experiment/kretsloppet-pa-burk/

LÄS MER:

Lista med lekar

Lekar för barn mellan 6 och 10 år

Powered by Labrador CMS