Barn som är ensamma hemma.
Åldern då ett barn klarar sig ensam hemma.

Föräldrar berättar: Då kan man lämna sitt barn ensam hemma

När kan man börja lämna sitt barn ensam hemma, och vad säger lagen? Här kan du läsa allt om att lämna barn ensamma hemma och erfarenheter från föräldrar i vårt forum.

Det kan vara svårt att veta när man kan lämna sitt barn ensam för första gången. En del barn säger själva att de vill vara ensamma redan i 6-7 åldern medan andra barn föredrar att ha sällskap tills de är några år äldre.

Vad säger lagen om att lämna ett barn ensam hemma?

Det finns ingen lag och exakt ålder då man kan lämna ett barn ensamt. Det är upp till dig som förälder att se när ditt barn är redo för det. Det finns faror i hemmet som spis, knivar och liknande och därför måste man känna efter när barnet är moget för att låta bli farliga objekt.

Föräldrar delar med sig av sina erfarenheter

Vi har en forumstråd där föräldrar delat med sig av sina erfarenheter när det kommer till att lämna sina barn ensamma. Så här skriver föräldrar om när dem började lämna sin barn själva.

Vid vilken ålder lämnade föräldrarna i vårt forum sina barn ensamma hemma?

"Jag lät min äldsta vara hemma ensam första gången när hon var nio.Andra fick stanna hemma när hon var sju men då var storasyster hemma också o jag var fem minuters gångväg hemifrån ifall det skulle hända något." - skriver en förälder.

"När barnet ät moget nog att klara av de faror som hemmet bjuder så kan de vara ensamma typ spisplattor, knivar etc - eller att de vet att de inte är tillåtna och därmed inte rör dem. Ett barn ska även veta hur man kontaktar SOS om det behövs." , skriver en mamma.

"Först under vårterminen i 2:an fick hon vara ensam 1-2 timmar, då var hon 9 år fyllda. Nu när hon är 11 händer det att hon är ensam hemma nästan en hel dag, om hon är lite småförkyld och hemma från skolan, eller om det är studiedag eller nåt sånt.", skriver en person i forumet.", skriver en annan mamma.

.. min äldste, nu snart 11, har varit själv kortare stunder och på egen begäran från det han fyllde sex ungefär (upp till 30 minuter) "

Mamma från vårt forum

"Man kan absolut inte utfärda några generella åldersgränser utan här måste man känna in sitt barns förmåga och trygghetskänsla! Min mellanpojk som är 8 är ytterst tveksam till att vara själv ens korta tvättstugestunder och han får förstås styra det själv och ta det i sin takt. ", skriver en person.

Hur ska man börja lämna sitt barn ensam hemma?

När du känner att ditt barn är redo och känner sig trygg med att vara ensam kan man börja lämna barnet korta stunder. Börja med att kasta soporna, hämta något i bilen och därefter kanske vara borta i 30 minuter. Går det bra kan man utöka och åka till en butik i 45 minuter.

Det rekommenderas att utöka tiden så att barnet sakta får vänja sig. Det är också bra om barnet kan ringa till dig som förälder ifall barnet blir rädd eller om det händer något.

Powered by Labrador CMS