Barn

Förkylda barn: Tips & råd – så gör du
Förkylda barn: Tips & råd – så gör du

Förkylda barn: Tips & råd – så gör du

Förkylningstiderna är här och är det något som småbarnsföräldrar är vana vid är det att deras barn blir just förkylda. Vi listar tips och råd för att göra ditt barns förkylning lite lättare.

Små barn blir ofta förkylda, minst 5-7 gånger per år och ibland betydligt mer än så. Som förälder kan det kännas tröstlöst när du vabbar för tredje gången på en månad. Men virus och infektioner är samtidigt en viktigt, eftersom det hjälper ditt barn att bygga upp ett bra immunförsvar.

Förkylda barn och feber

Små barn får oftare feber än vuxna, de brukar också få högre feber än vad du som vuxen är van vid att få. Det är inte ovanligt att barnet har 39 grader eller mer men ändå är relativt pigg. Såklart är det viktigt att följa temperaturen och se till att den inte stiger för högt, men det viktigaste är faktiskt att följa hur barnets allmäntillstånd är. Du behöver sällan söka sjukvård på grund av feber om allmäntillståndet är gott, men en tumregel brukar vara att bebisar under tre månader inte ska ha feber över 38 grader. Bebisar mellan tre och sex månader ska inte ha feber över 39 grader. Om febern pågår i mer än fyra dygn ska du ta kontakt med sjukvården.

Barn med feber – ska man ge febernedsättande?

Feber är kroppens sätt att försvara sig mot infektioner, höja temperaturen för att bekämpa virus. Många föräldrar tycker det är obehagligt med hög feber men känner ändå en viss tveksamhet till när det är dags att ge febernedsättande. Det finns ingen specifik temperatur där du alltid måste försöka få ner febern, gå framförallt på ditt barns allmäntillstånd. Om febern påverkar barnet på ett sätt så hen inte vill äta eller dricka, då är det bra att ge febernedsättande oavsett om febern är 38,5 eller 40 grader. Om barnet däremot har ett gott allmäntillstånd och äter och dricker behövs sällan febernedsättande – då kan du låta febern hjälpa kroppen att bekämpa infektionen istället.

Om man däremot ska ge febernedsättande är det paracetamol i som gäller från tre månaders ålder och vid sex månaders ålder kan barnet även få ibuprofen. Ibland när febern är hög och inte alls vill ge med sig kan man kombinera de båda, om du känner dig osäker så kontakta sjukvårdsupplysningen innan.

Tips mot förkylning och nästäppa

Det som brukar vara jobbigast för barnen när de är förkylda är faktiskt nästäppan – speciellt för riktigt små barn och bebisar som inte kan snyta sig. Bebisar andas framförallt genom näsan, speciellt när de ammar/flaskmatas, och överflöd av snor kan då göra det svårt för dem att äta. Då kan en nässug vara ett bra alternativ för att hjälpa dem att få ut snoret ur näsan. Det kan kombineras med droppar av koksalt. Även att droppa bröstmjölk i näsborrarna kan hjälpa vid nästäppa hos små bebisar.

Barn över ett år kan använda nässpray som går att köpa receptfritt på apoteket. Tänk också på att det kan vara bra att sova med höjd huvudända, antingen med en extra kudde för större barn eller genom att höja huvudändan på spjälsängen med böcker under sängbenen.

Förkylning med halsont och hosta

Halsont är en annan besvärlig del med förkylningen, speciellt hos ett litet barn som inte ens kan uttrycka att hen har ont i halsen. Varm och kall dryck kan vara lindrande för stunden. Eftersom det dessutom är superviktigt med vätska när barn är förkylda är det alltså bara att fortsätta att erbjuda dryck. Vätska är viktigt då barn lätt blir uttorkade vid feber. Dessutom gör vätska att eventuellt slem blir lösare och lättare att hosta upp.

Hosta är nämligen också en vanlig del av barns förkylning. Dessutom kan hosta hänga i länge efter att de andra symtomen av förkylningen släppt – flera veckor faktiskt.

Man brukar säga att det finns två typer av hosta: slemhosta och rethosta. Slemhostan är kroppens sätt att försöka bli av med slem som bildas i luftrören. För att bli av med hostan är det som sagt viktigt att dricka mycket vätska. Det finns också slemlösande hostmedicin som går att köpa receptfritt.

Rethosta, eller torrhosta som det även kallas, kan bland annat göra det svårt att sova då den oftast är som mest intensiv under natten. Vid besvärlig rethosta kan man prova hostdämpande läkemedel som också finns att köpa utan recept.

Läs mer: Det här är skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka

Powered by Labrador CMS