Det finns en sak du bör undvika om ditt barn kränker dig med elaka uttryck.
Det finns en sak du bör undvika om ditt barn kränker dig med elaka uttryck.

Gör ALDRIG detta om ditt barn kränker dig: "Det mest olämpliga är..."

Barn kan ibland säga elaka och olämpliga saker till sina föräldrar. Brukar det hända dig? Här är det du måste undvika nästa gång det händer.

I en värld där kommunikation och känslomässig intelligens blir allt viktigare, står föräldrar inför utmaningen att lära sina barn att uttrycka sig på ett respektfullt och hälsosamt sätt. Men vad händer när situationen vänder, och det är barnet som riktar kränkande eller elaka ord mot sina föräldrar?

Det kan vara svårt att hantera sådana kommentarer som förälder, särskilt om det är första gången det händer. Det finns dock en särskild sak du absolut bör undvika för att se till att relationen mellan dig och ditt barn inte förvärras.

Barnpsykologen: Kränk inte tillbaka

För Aftonbladet berättar barnpsykologen Jenny Klefbom om det du måste undvika om ditt barn kränker dig med elaka uttryck.

– Det mest olämpliga är att kränka tillbaka, för då har man verkligen visat att det är så här vi ska ha det. Då eskalerar konflikten, säger hon.

"En fara"

Vidare betonar Jenny vikten av att inte skrämma barnet i dessa situationer.

– Sen finns det även en fara i att reagera på ett konstigt sätt så att man skrämmer barnet. Till exempel: Om barnet säger ”Jag ska döda dig” och du svarar ”Mormor dog, vill du att jag ska dö också så att du inte har någon alls?”.

Hon lägger till:

– Det får finnas en gräns hur mycket känslor du får visa. Men – att inte visa några känslor alls är inte bra.

Lästips: Föda barn utomlands: Detta ska du tänka på

Läs mer:

Powered by Labrador CMS