Barn

Gult, rinnigt, grönt, brunt: Här är din guide till snorets alla färger

Hur är det med färgen på snor? Kan man avgöra på färgen om det är virus eller bakterier? En utbredd ”sanning” bland föräldrar är att tjockt, färgat snor betyder bakterier och tunt, genomskinligt snor är virus. Men det är faktiskt en myt. Det kan vara virus eller bakterier oavsett snorfärg.

En snorbubbla som sväller i storlek precis när du ska lämna över barnet till förskolepersonalen... Många föräldrar kan känna igen sig i den situationen. Ibland är det svårt att avgöra hur sjukt barnet är, eller om barnet ens är sjuk! Kan man gå till förskolan eller skolan trots snorig näsa? Många tror att det går snorfärgen ger ledtrådar. Och det gör den i viss mån, men kanske inte på det sätt man tror.

Genomskinligt snor

När barnet har fått ett förkylningsvirus så är ofta snoret genomskinligt och rikligt från början. Snoret består till stor del av vatten, salter och antikroppar.

Rinnigt snor som droppar

Riktigt rinnigt snor som droppar ner för näsan kan bero på en allergi, men det kan också vara ett tecken på första stadiet i en infektion.

Tjockt, vitt snor

Men tjockt, färgat snor är inte bevis på att det handlar om bakterier. Det kan vara både det ena eller det andra. Ett snor som har lite tjockare konsistens kan lika gärna bero på att dina slemhinnor är irriterade. Det som händer då är att ditt snor inte rinner lika snabbt, som i exemplet ovan, och hinner då bli tjockare och mindre genomskinligt. Var lite uppmärksam på om du har den här sortens snor! Förmodligen har barnet kanske fler kompletterande symtom, som hosta eller ont i halsen.

Gult snor

Egentligen behöver inte färgen säga så mycket, för den kan också vara individuell mellan olika människor. Men har ditt barns snor övergått till en gul nyans betyder det förmodligen att immunförsvaret är i fullt sjå med att kriga ner det som skapat en inflammation i kroppen. Det gula kan nämligen komma från immunförsvarsceller!

Grönt snor

Ofta är grönt snor en lite senare del av en pågående infektion, det vill säga, det har gått ett tag och immunförsvaret arbetar på för fullt. Grönt snor ska du inte ha till vardags, och om ditt barn har grönt snor i mer än 10 dagar kan du kontakta BVC för att rådfråga vad det kan bero på. Du vill nämligen undvika en bihåleinflammation så gott du kan.

Brunt snor

Att snoret blir brunt kan bero både på missfärgningar från avgaser, rök och liknande. Men brunt snor som är lite svårt att snyta fram kan också vara snorrester som inte kommit ut under pågående infektionen. Det är bra att försöka skölja näsan om ditt barn har mycket brunt snor. Det bruna kan givetvis också vara blodrester från näsblod.

Rosa snor

Rosa snor är förmodligen också rester från en lite mindre näsblödning.

Hur kan jag lindra barnets snuva?

  • Stanna hemma vid feber eller trötthet
  • Låt barnet sova med huvudet lite högre, med hjälp av en extra kudde eller ett par böcker under sängbenen
  • Drick mycket vatten
  • Receptfria läkemedel som nässpray, halstabletter, hostmedicin samt febernedsättande och smärtlindrande läkemedel kan hjälpa

Förkylning är världens vanligaste infektion. Det är helt normalt att barn har sex till tolv förkylningar om året. Förkylningsvirus smittar väldigt lätt, oftast genom nysningar och hostningar. Vila och sov så mycket som möjligt.

Eftersom den orsakas av ett virus går den för det mesta över av sig själv. Det finns egentligen inget botemedel mot förkylningsvirus. Man blir blir inte bättre av antibiotika eftersom det bara har effekt vid bakterieinfektioner och inte vid virus.

Läs också:

Förkylda barn: Tips och råd för att lindra besvären

RS-virus hos barn: Så sprids det och här är typiska symtomen

Powered by Labrador CMS