Mamma som vabbar.
Hur länge får man vabba?

Hur länge får man vabba?

Här går vi igenom allt du behöver veta om vab.

I stort sett alla föräldrar vabbar någon gång, men trots det är det långt ifrån alla som har full koll på vad som gäller när man vabbar. Här kommer vi att gå igenom allting du behöver veta om vab - Hur länge man får vabba, hur gamla barn man får vabba för och vem som får vabba.

Därför ska ditt barn leka själv – viktiga anledningen

Hur länge får man vabba?

Man får vabba max 120 dagar per år, och dessa dagar delas vanligtvis mellan två föräldrar - förutsatt att båda har vårdnaden. Sista 60 dagarna får man dock enbart vabba om barnet är sjukt, och inte om den ordinarie vårdaren är sjuk.

Första 60 dagarna kan man alltså vabba även om ordinarie vårdare är sjuk. Detta innebär alltså att om du själv jobbar och din partner är hemma med barnet, då kan du vabba om din partner blir sjuk.

Det är dock inte enbart sjukdom som är giltigt skäl att vabba. Du kan även vabba för att följa med ditt barn till läkare, tandläkare, psykiatri eller BVC.

Skolångest hos barn – så hanterar du den

Hur länge får man vabba utan läkarintyg?

Det finns egentligen ingenting som säger hur länge du får vabba i sträck, men efter 7 dagar behövs ett intyg. Här räknas alla dagar, även helger och lediga dagar. Om du vabbar från en måndag så behövs alltså ett intyg från nästa måndag, även om du bara varit hemma från jobbet måndag till fredag.

När man vabbar får man ut lite mindre än 80 procent av sin lön, men det finns också en maxgräns för hur mycket man kan få. Man måste anmäla vab senast 90 dagar efter den första sjukdagen. Arbetsgivare har inte rätt att neka vab om barnet är sjukt.

Ensamstående förälder? Här är några tips

Hur gamla barn får man vabba för?

Generellt får man vabba för barn som är mellan 8 månader och 12 år. Ibland kan man dock vabba för barn som är äldre än 12 år. Om barnet har en funktionsnedsättning så är det ibland möjligt att vabba även för äldre barn. Om barnet är över 12 år men behöver sällskap till läkare eller liknande så kan man också få vabba, men då krävs ett intyg.

När man vabbar så behöver man inte göra det en hel dag. Om man vabbar för att följa med till läkare eller tandläkare, till exempel, så kan man vabba ett par timmar eller en halv dag.

Vilken skola ska man välja? 10 tips för ett enklare skolval

Vem får vabba?

Även om det är vanligast att föräldrarna vabbar så kan många andra göra det också. Till exempel mor- och farföräldrar, någon som bor med en av föräldrarna, familjehemsföräldrar, blivande adoptivföräldrar och den som av någon anledning har rättslig vårdnad har rätt att vabba.

Även andra personer, som mostrar/fastrar och morbröder/farbröder, kan vabba. Då är dock processen annorlunda. Om man vill låta en annan person vabba så bör man alltså börja med att ta reda på vad som gäller.

Källa: Försäkringskassan

Powered by Labrador CMS