Föräldrar delar sina tankar gällande pojkar i klänning och så kallade "flickigt" kodade plagg.

Pojkar som vill ha på sig klänning – föräldrar delar sina tankar

Hur bemöter man sitt barn om hen frågar om en pojke som har på sig klänning? Och hur tänker olika föräldrar om sina egna barn som vill ha på sig kläder som inte är kodade enligt det kön de känner att de tillhör?
I Allt för föräldrars forum diskuteras frågan utifrån forumstartarens rubrik "Pojke i klänning". Ta del av olika tankar här! 

Det finns en hel del föreställningar om hur pojkar respektive flickor ska vara, bete sig och inte minst klä sig. 

I klädbutikernas pojkavdelningar syns ofta plagg med fordon, rytande lejon och färger som blått, svart, grått och grönt. 

Pojk- och flickavdelningar med väldigt olika kläder

På flickavdelningen däremot, där är det inte allt för sällan fyllt volanger, glitter och plagg i rosa. Det finns dessutom ofta ett stort antal klänningar och kjolar, något som inte syns till på pojkavdelningarna. 

Det är helt enkelt inte konstigt att vi tidigt i livet får föreställningar i vilka kläder pojkar och flickor ska klä sig, och när det är någon som "bryter" mot normen är det än idag många som reagerar då det sticker ut i mängden av normativa utseenden. 

I Allt för föräldrars forum berättar en förälder att det uppstått frågor i hennes barn då de mött en pojke iklädd klänning. 

Sonens fråga om pojke i klänning

Trådstartaren berättar att hennes son på fem år lärt känna en jämngammal pojke som ofta har på sig kläder som är flickigt kodade, så som rosa samt kjolar och klänningar. 

"Naturligtvis får alla klä sig hur de vill, men hur besvarar jag frågorna från min son? "Men mamma, VARFÖR har han tjejkläder?" Hittills har jag sagt att "han tycker väl det är fint", men sonen tycker ändå det är konstigt.", skriver hen. 

Forumstartaren har fått en hel del svar från andra användare som berättar om sina erfarenheter, och några av svaren lyder så här: 

"Det är ju "samhället" som har satt direktiven"

  • "Min lillebror som nu är 17 år och väääääldigt manlig älskade när jag satte på honom klänninar och hattar osv, och när jag sminkade och fixade håret på honom osv, det höll vi på med ganska länge. När han var runt 5 år så ville han ha nagellack också när mamma målade sina naglar...hihi..det såg ganska sött ut. Jag tror inte att det är några problem, det är ju "samhället" som har satt direktiven för vad som är flickigt och pojkigt, men bara för att det är så så behöver det ju inte vara fel att en kille har rosa kläder på sig.. det är ju liksom bara en färg! Klänning kan man ju också ha på sig , det är ju som en lång tröja typ ! =)" 
  • "Min treåring är mycket intresserad av glitter, paljetter, smink"

  • "Min treåring (alltså pojke) är MYCKET intresserad av glitter, paljetter, smink och gillar starka klara färger (cerise, rosa etc.). Rosa tex. är ju bara en färg, som vilken annan färg som helst....sen har någon bara "bestämt" att det ska vara en tjejfärg -fånigt! Min son är mörk och klär väldigt bra i lila, rosa, rött etc. och kommer att få ha dessa färger så länge han själv trivs med det. Klänning har han ännu bara haft hemma men skulle han vilja ha det på dagis så går det bra också. 
  • "Trist med alla tråkiga pojkkläder" 

  • "Jag har en son och en dotter som är tvillingar, 2,5 år, och man märker klart att sonen tycker han har tråkiga kläder jämfört med syrran sin... Tråkiga färger, det finns ju mest blått och beige etc till killar, och inga klänningar och tofsar i håret...En morgon tittade han ner på sig själv och konstaterade "jag måste köpa nya kläder", då syrran precis klätt på sig en röd klänning...Jag försöker dock att köpa mycket rött åt honom, det gillar han, och hans favvo-tröja var länge en orange t-skirt med snobben på. Idag har han röd pippi-tröja på sig som jag köpt på tjejavdelningen...Fast klänning får han inte ha, där går även min gräns... men jag tycker det ÄR trist med alla tråkiga pojkkläder..."
  • "Min son har också både rosa och klänning"

  • "Jag säger till mina barn att det inte finns något som heter tjej- resp. killkläder utan att alla får ha vilka kläder och färger de vill. Men att det är vanligast att tjejer har till exempel klänningar. Min son har också både rosa och klänning, likaså flera andra småkillar i området."

Du kan ta del av fler svar och dyka in i forumtråden här

LästipsDåligt samvete när man vabbar – så hanterar olika föräldrar sina känslor

Då kommer barnbidraget 2024: Alla datum 

Sjuk och vab samtidigt – ska jag vabba eller sjukanmäla mig? 

Får man lämna sitt barn på förskolan när man är sjuk? Vi reder ut 

Får man vabba när den andra föräldern är ledig? 

Powered by Labrador CMS