Pyssla måla och baka – lista med påskaktiviteter

Här listar vi saker du kan göra med barnen i påsk!

Påskaktiviteter för barnen.
Påskaktiviteter för barnen.

Påsken är en högtid med hela fem dagar, och därtill kommer ett påsklov. Av dessa dagar är det vanligtvis bara en som är planerad, med påskmiddag och påskägg. Att veta vad man ska göra alla andra dagar är kanske inte så enkelt, men här har vi samlat sju roliga påskaktiviteter att göra med barnen.

Påskaktiviteter

  • Påskpyssla
  • Baka påskgodis
  • Påskäggsjakt
  • Måla ägg
  • Påskquiz
  • Ägg på sked
  • Påskmemory

Påskpyssla

Att pyssla är roligt, och inför eller under högtider är det ännu roligare! Här finns egentligen många alternativ: Att göra påskpynt att dekorera hemmet med, att göra pynt till påskriset eller att bara påskpyssla helt fritt.

Plocka fram pyssel, färgpennor, färgpapper, sax, lim och allt annat ni kan hitta hemma som fungerar att pyssla med. Tomma toarullar, kartonger, tandpetare - allt fungerar att pyssla med!

Baka påskgodis

De flesta barn tycker att det är roligt att baka, och till påsken passar det utmärkt. Det finns massor av påskgodis och påskbakelser att baka, eller varför inte en påsktårta? Detta gör även att man har en god efterrätt efter påskmiddagen.

Påskäggsjakt

För många är detta redan en självklarhet, men om inte kanske det kan vara kul att införa en ny tradition - eller åtminstone prova på den. Påskäggsjakt kan göras på många olika sätt, till exempel som en skattjakt med karta eller med gåtor. Man kan även ge uppdrag som leder fram till påskägget, eller rita bilder.

Måla ägg

Att måla ägg under påsken är förstås en riktigt klassiker. Här kan man antingen blåsa ur äggen först, och sedan använda dem som dekoration i påskriset, eller också måla kokta ägg.

Påskquiz

Om ni gillar tävlingar och frågesporter så är påskquiz ett måste. Ett påskquiz är förstås som ett vanligt quiz, men med frågor om påsken. Här kan frågorna handla om allt från traditioner och påskfirandet i övrigt, till kycklingar och ägg.

Ägg på sked

En riktigt rolig tävling, som med fördel kan kombineras med andra tävlingar om man vill anordna en femkamp. Detta går helt enkelt ut på att man ska bära ett okokt ägg på en sked en viss sträcka utan att tappa det, och ofta tävlar man två och två som går samtidigt. Skeden kan antingen hållas i handen eller i munnen.

Påskmemory

Memory är både roligt och bra för att träna minnet. Här kan man antingen skriva ut påskbilder att använda, eller måla dem själv. Gör man bilderna själv så får man dessutom två aktiviteter i en - först pyssla memorybilder, och sedan spela memory.

Powered by Labrador CMS