Så undviker du att barnen skadar sig i sommar.

Så undviker du att barnen skadar sig i sommar – expertens tips 

Sommar och sommarlov innebär lek och äventyr för barnen – men också ökad risk för skador. Lisa Halvorsen, personförsäkringsexpert på Trygg-Hansa berättar hur man kan undvika att barnen skadar sig under sommarlovet. 

När solen skiner och skolan är slut för säsongen, lockas barn utomhus för att utforska och leka. Tyvärr ökar också risken för olyckor och skador under dessa aktiva månader. Från cykelolyckor och skrubbsår till skador på studsmattan och drunkningstillbud, listan på potentiella faror kan verka oändlig.

 Som förälder kan det kännas överväldigande att hålla barnen säkra medan de njuter av sommarens friheter. 

Allt för föräldrar har pratat med Trygg-Hansas personförsäkringsexpert Lisa Halvorsen, som listar de vanligaste skadorna barn drabbas av under sommaren och hur du kan minimera risken för att ditt barn skadar sig. Genom att vara medveten om farorna och vidta några enkla försiktighetsåtgärder kan du hjälpa till att säkerställa att sommaren blir en tid för roliga minnen utan, brutna ben. 

Lisa Halvorsen, personförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.

De vanligaste skadorna bland barn under sommaren 

Roliga sommarlovsaktiviteter sker oftast utomhus. Men både att cykla och hoppa studsmatta kan innebära fara för ditt barn. Lisa Halvorsen, personförsäkringsexpert på Trygg-Hansa berättar för Allt för föräldrar vilka som är de mest förekommande skadorna barn råkar ut för under sommaren: 

– Det handla om exempelvis cykelolyckor och olyckor på studsmattor som resulterar i stukningar eller benbrott på armar eller ben, säger Lisa Halvorsen. 

Så undviker du skador när barnet cyklar

Vidare ger Halvorsen tips på vad som är viktigt att tänka på för att minimera risken för att barnet råkar illa ut när de är ute och cyklar. 

– Se till att barnet ALLTID bär cykelhjälm – många av de allvarligaste cykelolyckorna hade kunnat undvikas om barnet burit hjälm. Dessutom är det olagligt att cykla utan hjälm fram till 15 års ålder. Det är viktigt att hjälmen sitter bra och har rätt storlek, säger Lisa Halvorsen. 

Cykelns storlek är också viktig för att barnet ska kunna cykla säkert. 

– Välj rätt storlek på cykeln – köp inte en cykel som barnet kan "växa i”. Att låta barnet cykla på en för stor cykel ökar olycksrisken.

Sist men inte minst bör du se till att barnet är tillräckligt gammal för att ge sig ut i trafiken själv. 

– Cykla tillsammans med ditt barn – många barn släpps iväg i trafiken för tidigt. Först vid 10-12 års ålder kan barn vara tillräckligt mogna för att läsa av trafiken på ett säkert sätt, enligt NTF. Fram till den åldern bör barn ha en vuxen med sig när de cyklar.

Cykelskador är en av de vanligast förekommande olyckorna för barn under sommaren.

Så undviker du skador när barnet hoppar studsmatta

Att hoppa studsmatta är en rolig aktivitet för stora och små. Men varje år skadar sig ungefär 6000 barn när de leker på studsmattor och skaderisken är hög visar en undersökning av Novus från 2022, på uppdrag från Trygg-Hansa

Nedan listar Lisa Halvorsen ett par riktlinjer föräldrar bör följa för att undvika skador när barnet hoppar studsmatta: 

  • Börja med att säkerställa att studsmattan står fritt och stadigt på plan mark och att den har ett säkerhetsnät - glöm inte att stänga till öppningen.
  • Låt inte barnen hoppa fler än två åt gången – många skador beror på att barnen krockar under hoppandet. Små barn ska dessutom inte hoppa studsmatta utan att någon håller uppsikt.
  • Lär barnen att vara försiktiga när de hoppar, men även när de kliver på och av studsmattan. Tänk även på att risken för olyckor ökar när studsmattan är blöt eftersom den lätt blir hal.

Ta det lugnt i sommarvärmen och lek säkert i sommar. 

Var försiktig när barnen hoppar studsmatta.

Missa inte: 

Tips på enkla luncher till barn på sommarlovet

Så sparar du pengar på sommaren – sparexpertens bästa tips

Gratis aktiviteter att göra på sommarlovet – sparexpertens bästa tips

Powered by Labrador CMS