Studie slår fast: Barnet får sitt vokabulär från pappan

Vem lär barnet att prata? Och hur stor påverkan har mamman och pappan på språkinlärningen? En kinesisk studie visar att barnet ärver vokabuläret från pappan.

Det är inte för intet som det heter modersmål och inte fadersmål. Länge trodde man nämligen att barnen lärt sig hela språket av mamman, men forskare i Hongkong har tagit fram en studie som säger motsatsen.

För drygt 20 år sedan gjorde forskare i Genève en liknande studie. Forskarna studerade om det fanns något samband mellan barnets språkvariationer och dess gener. I den studien kom forskarna fram till att barnets språkliga variationer ärvdes av pappan, medan mamman påverkade hur barnet lär sig språket. De som forskat fram den nya studien håller med om att båda föräldrarna påverkar barnets inlärning av språket. Skillnaden är dock vem av föräldrarna som påverkar vad.

Forskarna har studerat 34 olika befolkningar för att se om det fanns en koppling mellan genetik och vokabulär, ljud och fonetik. Resultatet visade att barn framför allt lär sig uttal och fonetik av mamman, medan pappan bidrar till vokabuläret. Så nu vet du vem ni ska skylla på om barnet börjar med fula ord.

Läs mer: Forskning visar: Barn ärver sin intelligens från mamman

Powered by Labrador CMS