Har du dessa saker hemma?
Har du dessa saker hemma?

11 saker du måste ha hemma – precis efter du fått barn

Efter förlossningen är det viktigt att ha rätt produkter för att underlätta återhämtningen. Här listar vi elva viktiga saker att ha hemma för dig som ny mamma.

1. Absorberande bindor

Efter förlossningen, oavsett om den var vaginal eller via kejsarsnitt, är blödningar och flytningar vanliga. Därför är det viktigt att ha absorberande bindor hemma. Det rekommenderas att använda pads speciellt utformade för postpartum, då de är större och mer absorberande för att förhindra läckage

2. Engångsunderkläder

Eftersom blödningar kan vara kraftiga efter barnafödande, är engångsunderkläder eller åtminstone några par som du kan kasta om de blir fläckiga, en bra idé. Många kvinnor får stretchiga, engångs mesh-underkläder på sjukhuset och tar med sig hem.

3. Isförpackning

Efter födseln kan området runt vaginan svullna kraftigt. Att applicera is på området är ett effektivt sätt att hitta lindring, särskilt under de första 24 timmarna efter en vaginal födsel. Det finns produkter som kombinerar absorberande bindor med isförpackning, formade för att täcka hela perinealområdet.

4. Perineal tvättflaska

En perineal tvättflaska är oumbärlig efter förlossningen för att hålla området rent och minska risken för infektion. Efter en vaginal förlossning kan området vara svullet och ömt, och att använda vanligt toalettpapper kan vara obehagligt. Flaskan fylls med varmt vatten och riktas mot vaginan för att skölja försiktigt.

5. Trollhasselpads

Om du upplever hemorrojder eller har fått rivsår och stygn i perinealområdet efter förlossningen, kan trollhasselpads vara till hjälp. Dessa pads innehåller trollhasselextrakt som hjälper till att minska inflammation och irritation.

6. Smärtlindrande perinealspray

Om du har fått stygn i perinealområdet efter förlossningen kan området bli obekvämt och till och med klia. Perinealsprayer fungerar som lokalbedövning för att lindra smärta och obehag.

7. Bröstpump

Om du planerar att amma eller ge ditt barn bröstmjölk, bör du skaffa en bröstpump. Det finns många olika bröstpumpar på marknaden att välja mellan.

8. Amningsbehå

En bekväm amningsbehå är viktig, särskilt under de första dagarna då dina bröst kan vara svullna, läcka eller ömma. Välj en behå som är mjuk och stödjande och som enkelt kan öppnas för amning.

9. Bröstvårtskräm

Det är vanligt att få ömma, känsliga och till och med spruckna bröstvårtor när du börjar amma. Bröstvårtskräm kan appliceras efter varje amningstillfälle och kan ge komfort och läkning.

10. Mjukgörande medel

Efter förlossningen kan det första toalettbesöket vara skrämmande och obekvämt. För att undvika att behöva anstränga sig, kan det vara till hjälp att använda ett tarmmjukgörande medel. Det är också viktigt att inkludera fiberrika livsmedel i kosten.

11. Vattenflaska

Att hålla sig hydrerad är avgörande efter förlossningen, särskilt om du ammar. En stor vattenflaska gör att du kan dricka regelbundet utan att behöva fylla på den så ofta.

Dessa är några av de viktigaste sakerna att ha hemma för att underlätta återhämtningen efter förlossningen. Varje persons behov kan variera, så det är viktigt att anpassa listan efter dina egna behov.

Källor: The Bump, Postpartum Trainer MD

Läs mer:

Powered by Labrador CMS