Lina Spansk: "Det pratas för lite om baby blues"
När Lina Spansk fick sitt första barn var tiden efter inte endast en rosa bebisbubbla. Hon drabbades av baby blues. I sin blogg delar hon öppet med sig om det och hon tycker att vi pratar alldeles för mycket om ämnet, vilket gjorde att hon kände sig ensam med sina känslor och tankar. Med sitt blogginlägg hoppas Lina kunna stötta andra som drabbats eller kommer drabbas av baby blues!
"Idag vill jag lyfta en sak som jag tycker är superviktigt – vad är baby blues? När jag var gravid så var jag dålig på att ta in information om vad som händer efter förlossningen. För mig var tiden efter förlossningen för stort att greppa. Men någonting som jag önskar (nu i efterhand) att jag hade läst lite om, är amningen de första dygnen och baby blues.
Jag hade hört talas om båda amningsproblematik och baby blues under tiden jag var gravid, men mina tankar har hela tiden varit, ”det tar jag när det kommer”. Det som jag önskar att jag visste var att de första dygnen med amningen kan vara riktigt intensiva. De första dygnen var jag väldigt öm och fick sår som gjorde ont när Nowa skulle amma. Jag tyckte också det gjorde ont då mjölken rann till, då brösten blir väldigt spända och ömma. Några dygn senare så la sig spändheten och allting blev mycket bättre, men just intensiteten de första dygnen kom lite som en chock för mig.
Jag har haft turen att aldrig behövt uppleva någon depression i mitt liv. Klart att jag haft tuffa perioder i livet och varit ledsen, men jag har alltid kunnat relatera till mina känslor. Jag har alltid, enligt mig själv, varit mentalt stark och kunnat se positivt på livet och dess olika utmaningar, lätta som tuffa. Men ca 4 dagar efter förlossningen hände någonting jag aldrig varit med om, jag drabbades av en lättare hormonell depression – nämligen baby blues.
För att klargöra vad baby blues är så klipper jag här in en faktatext som jag hittade på nätet när min barnmorska sa till mig att det låter som att du upplever baby blues.
Vad är baby blues?
”Ett barns födelse är en händelse som är omgiven av känslor som underbar glädje och lycka, men det är också en omvälvande händelse som hos vissa kan ligga till grund för en speciell sorts depression som kallas för förlossningsnedstämdhet eller baby blues.
Baby blues är ett tillstånd av nedstämdhet, oro, lättretlighet, frustration, ofta stora humörsvängningar och utmattande trötthet. Det vanliga är att baby blues-symptomen börjar inom de första dagarna efter man fött barn, i samband med att mamman kommer hem och bröstmjölken rinner till, ha sin topp på den femte dagen för att sedan ebba ut under några dagar.
Alla upplever inte baby blues, men så många som 70-80% har någon känning av det. Somliga upplever det mer intensivt än andra. Många känner av nedstämdheten i cirka en vecka, men för en del blir symtomen mer ihållande och varar under en längre tid.
Baby bluesen kan t.ex. yttra sig i att man känner sig dålig för att man inte har tillräckligt med mjölk, eller att man känner att man inte vet hur man ska trösta barnet när det är ledset. För en del mammor blir det till något som hindrar dem att ta till sig barnet. Det i sin tur kan väcka starka skuldkänslor.”
Fyra dagar efter att Nowa föddes så började jag känna mig nedstämd. Min långa förlossning och fem nätter av dålig sömn började sätta sina spår. Jag kämpade med att få igång amningen, som då gjorde fruktansvärt ont. Som plusmeny på detta så drabbades jag av mjölkstockning och infektion som gjorde att brösten värkte ännu mer och jag fick upp mot 40 graders feber. Jag kände mig så uppgiven och frustrerad över hur svår amningen var, och hur mycket tid detta tog, dag som natt. Min kropp värkte p.g.a. läkningen men också p.g.a. febern och att jag legat stilla i flera dygn.
Det är en otroligt stor omställning i livet när man får barn, det är någonting jag önskar att jag var mer beredd på."