Kan kolik komma och gå? Så kan du göra när bebisen skriker
Kolik är många nyblivna föräldrars största skräck. Att inte kunna göra något åt att bebisen skriker kan göra vem som helst uppgiven. Men vad vet du egentligen om kolik? Här besvarar vi de vanligaste frågorna.
Att få barn är en fantastisk upplevelse, men det kommer också med utmaningar – särskilt om din lilla älskling verkar ha en oändlig energi för att skrika. Om du har en bebis som gråter otröstligt i timmar varje dag kan det vara kolik. Men vad är det egentligen, och hur kan man hantera det? Här reder vi ut vanliga frågor!
Vad är kolik?
Kolik är en term som används för att beskriva när en bebis skriker intensivt i minst tre timmar per dag, minst tre dagar i veckan, under minst tre veckor. Det börjar oftast när bebisen är runt två veckor gammal och kan hålla i sig upp till tre-fyra månaders ålder.
Vad orsakar kolik?
Den exakta orsaken till kolik är inte helt klarlagd, men det finns flera teorier:
- Omogen mage – Matsmältningssystemet är fortfarande under utveckling.
- Gasbesvär – Bebisar sväljer luft när de äter och skriker, vilket kan leda till magknip.
- Överkänslighet mot stimuli – Vissa bebisar är mer känsliga för ljus, ljud och rörelse.
- Mammans kost (om bebisen ammas) – Vissa livsmedel som lök, koffein och mejeriprodukter kan påverka bebisen.

Hur vet jag om mitt barn har kolik?
Om ditt barn är friskt i övrigt men skriker ihållande, speciellt på eftermiddagar och kvällar, kan det vara kolik. Däremot bör du kontakta BVC eller en läkare om:
- Skriket låter annorlunda eller gällt.
- Bebisen har feber eller verkar ha ont.
- Din magkänsla säger att något inte stämmer.
Vad kan jag göra för att lindra besvären?
Det finns inget magiskt botemedel, men här är några tips som kan hjälpa:
- Bär bebisen i en sele – Närhet och rörelse kan lugna.
- Testa magmassage – Lätta cirkelrörelser på magen kan hjälpa gaser att komma ut.
- Pröva en annan matningsteknik – Om du ammar, testa att variera positioner. Om du ger flaska, se till att det inte kommer in för mycket luft.
- Skapa en lugn miljö – Dämpad belysning och lugn musik kan minska överstimulering.
- Ge en varm filt eller bad – Värme kan lindra magknip.

Kan kolik komma och gå?
När skriken avtagit kommer känslan av hopp: "Är det äntligen över nu?". Men dessvärre behöver det inte alltid betyda slutet för koliken. I Allt för föräldrars forum är det en användare som skriver att hennes nio veckor gamla son har haft kolik sedan han var blott två veckor gammal. Personen har gjort allt i sin makt för att lindra besvären, bland annat lägga om hela sin kost.
"Sen blev han plötsligt helt kolikfri och det höll i sig i en dryg vecka. Inga skrik bara helt vanligt bebisgnäll när han va trött och inte kunde komma till ro. Väldigt skönt!Men lika plötsligt som han blev bra kom allt tillbaka för ett par dagar sen. Vi var på ruta ett igen under 2 dygn. Nu börjar det lugna sig igen.", skriver personen och frågar sedan om någon annan har varit med om liknande besvär.
Och det är andra som upplevt att koliken kommit och gått:
"Vår dotter hade inte lika allvarlig kolik men jag minns absolut att det pendlade mkt fram och tillbaka mot slutet. Ibland var det var annan dag och sen kunde det gå en vecka då det verkade vara som bortblåst, för att sedan komma tillbaka ännu värre. Det slutade helt vid ca 3,5 månad."
Svaren ovan kommer från forumtråden: Kolik – kan det komma och gå?, läs alla svaren och var med och bidra med dina erfarenheter du också.
Kommer det någonsin gå över?
Kolik är tufft, men det går över. De flesta bebisar blir bättre vid tre till fyra månaders ålder, och nästan alla är kolikfria vid sex månader. Kämpa, håll ut, be om stöd, och snart kommer du få njuta av mer skratt än skrik!
.jpg)