Bebis

Amma en nyfödd – ultimata guiden till amningens första vecka
Amma en nyfödd – ultimata guiden till amningens första vecka

Amma en nyfödd – ultimata guiden till amningens första vecka

Amning är både närhet, mat och trygghet för en nyfödd bebis. Den första veckan kan vara extra krävande då bebisen vill amma mer än någonsin.

Som gravid kan det vara svårt att ta in vad livet med en nyfödd bebis innebär – allt efter förlossningen kan vara ogreppbart. Inte minst amningen och vad det faktiskt krävs att amma en nyfödd.

Amning de första timmarna efter förlossningen

Det är bra om din bebis kommer igång och ammar första gången inom de första två timmarna efter förlossningen. Förutsatt att allt är normalt och både du och ditt barn mår bra såklart, så är det bra om bebisen får ligga obrutet hud mot hud och leta sig till bröstet på egen hand. Nyfödda bebisar har nämligen en otrolig kompetens att själva hitta och få i sig av den första råmjölken, det gör de enligt följande 10 steg:

1. Födelseskrik.

2. Avslappning – Barnet vilar efter födelsen och har vanligen inga mun- eller handrörelser.

3. Uppvakning – Barnet börjar göra små rörelser med huvudet och axlar, börjar blinka och öppnar så småningom ögonen.

4. Aktivitet – Barnet gör slick- och munrörelser samtidigt som sökrörelserna tilltar.

5. Kryp- eller glidrörelser – Barnet försöker närma sig bröstet med korta kryprörelser eller gör glidande rörelser, ofta baklänges.

6. Vila – Barnet vilar mellan perioder av aktivitet.

7. Tillvänjning – Barnet bekantar sig med bröstet genom att slicka på bröstvårtan och röra vid bröstet, samtidigt som barnet masserar bröstet. Denna fas kan upplevas som långvarig men måste få ta den tid den tar.

8. Amning – Barnet börjar suga.

9. Sömn – Barnet somnar efter att ha tillfredsställt sitt naturliga behov av att amma.

Om du vill hjälpa amningen på traven de första timmarna efter förlossningen är lugn och ro det allra bästa, försök att bara ta det lugnt och stressa inte. Skulle det vara så att du av någon anledning inte har din bebis hos dig de första timmarna så kan man absolut göra de 9 stegen vid första, bästa tillfälle som ges.

Läs mer: White spots amning – så blir du av med dem

Hud mot hud främjar amningen

Om din bebis inte skulle komma igång och amma innan den somnar för en längre sovperiod så få inte panik. Friska, fullgångna bebisar har gott om reserver och klarar sig utan amning åtminstone första dygnet. Om du har din bebis hud mot hud så håller hen kroppstemperaturen och blodsockret stabilt och ni har tid på er att knyta an. Kanske sover din bebis flera timmar eller så vaknar hen och vill amma snart igen. Där är alla bebisar olika – det viktigaste är att du är lyhörd på din bebis signaler och ammar när hen visar tecken.

Din nyföddas andra dygn – dags för amningsmaraton

När bebisen blivit ett dygn och går in på sitt andra levnadsdygn börjar amningsmaraton deluxe. Aldrig igen i livet kommer din bebis amma så mycket som hen gör under andra och tredje dygnet och det är ren överlevnadsinstinkt. Tillgången på bröstmjölk styrs av efterfrågan, så ju mer din bebis ammar desto mer mjölk och desto snabbare kommer den mogna mjölken rinna till. Finurligt va? Din nyfödda bebis behöver amma minst 8-12 gånger/dygn den första tiden. Minst. Många vill amma mer än så och det är helt naturligt. Som förälder kan det vara både chockerande och utmanande med en så snuttig bebis och du kanske tror att du inte har tillräckligt med mjölk, men lugn. Det är ett helt normalt beteende och inget att oroa sig för. Om din bebis däremot sover “snällt” hela dagen och inte vaknar alls för att äta, då kan det finnas fog för oro. Det brukar nämligen vara ett tecken på låga energinivåer och lågt blodsocker. Då kan du istället behöva väcka din bebis med jämna mellanrum för att amma.

Läs mer: Amma på signal - lär dig tyda din bebis hungersignaler

Amningspositioner med en nyfödd

Det är viktigt att din bebis får ett korrekt tag om bröstet när ni ska påbörja er amningsresa. Risken är annars att du får besvär med sårig bröstvårtor och det är jobbigt när man har en nyfödd som vill amma ofta och mycket. Något av det viktigaste för att din bebis ska kunna ta ett korrekt tag om bröstet är att ha hen så nära som det bara går och att barnet ska komma till bröstet och inte tvärtom. Du ska alltså lägga din nyfödda i en position där bröstet hamnar i rätt läge från början och inte i en position där du behöver dra i bröstet för att det ska komma till bebisen.

För att ha en bra amningsposition tänk på att:

1. Sitt eller ligg bekvämt – ta din tid och se till att du sitter bekvämt från början. Bulla upp med kuddar bakom ryggen, under armarna och kanske till och med under bebisen för att det ska bli så bra som möjligt.

2. Invänta maxgap – bebisen ska få så mycket som möjligt av bröstvårtan och vårtgården i munnen. Placera barnet så bröstvårtan är mellan näsan och överläppen och låt sedan din bebis gapa stort innan hen tar tag. Om det blir ett för litet tag så avbryt och börja om.

3. Amma liggande – det brukar vara en bra position med en nyfödd. Din bebis kommer nära, mage mot mage, och får luta huvudet lite bakåt för att få ett bra tag om bröstet. Du kan även passa på att vila samtidigt, win- win.

Det ska inte gör ont att amma

Nej, att amma ska inte göra ont. Sen är det självklart en nötning på bröstvårtan som du inte är van vid, men om din bebis har ett korrekt omtag från början så ska du inte få sår på bröstvårtorna. Det kan göra lite ont precis när bebisen har tagit tag men det ska släppa sen. Om det gör ont en längre stund, avbryt och börja om. Du ska inte pina dig igenom en amning för att du är glad att barnet äntligen tog tag. Du kan kontrollera bröstvårtorna efter amningen för att se om taget varit bra, de ska nämligen vara runda och inte tillplattade åt något håll.

Mjölkstas – när mjölken rinner till första veckan

Hur lång tid det tar innan den mogna mjölken rinner till är individuellt och beror bland annat på hur mycket din nyfödda bebis ammar de första dygnen och om du är omföderska eller förstföderska. Generellt runt dag 3-5 rodnar brösten och börjar spänna och ömma, då kan det bli svårare för din bebis att ta tag vid amning. Smärtlindra med värme/kyla och paracetamol och ha tålamod. Det är inte mjölkstockning och det kommer släppa inom ett par dygn.

Amma en nyfödd – ta det lugnt och ha tålamod

Att amma en nyfödd bebis är tålamodsprövande. Du är öm och trött efter förlossningen och hormonomställningar i kroppen gör dig lite extra skör. Var snäll mot dig själv, låt det ta tid och förstå att amma är något ni båda måste lära er att göra – både du och din bebis. Din partner eller någon annan i din närhet får skönt markservicen och se till att du har det bra, är bekväm och mätt. Du ska bara fokusera på att vila och amma din bebis, passa på att vara i din bubbla. Det kommer en tid inom en snar framtid när amningen flyter – men fram till dess kan allt annat faktiskt vänta.

Läs mer: Amningsguide: Här är allt du vill veta

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. barnmorska

Powered by Labrador CMS