Bebis

Amma på signal – lär dig tyda din bebis hungersignaler

Amma på signal – lär dig tyda din bebis hungersignaler

En nyfödd bebis har flera sätt att kommunicera hunger på än att skrika. Skriket kommer oftast när det redan är försent – därför är det bra att vara uppmärksam och kunna tyda bebisen signaler.

Efter nio månaders lång väntan och en maratonförlossning är bebisen äntligen här. Nu börjar nästa resa – amningsresan. Om du vill amma din bebis är det bra att så snabbt som möjligt efter förlossningen försöka få igång amningen. Ha din bebis nära, hud mot hud och lär dig tyda signalerna för hunger, det underlättar.

Tidiga amningssignaler

Till en början kan de tidiga amningssignalerna vara svåra att tyda men du lär snabbt känna din bebis och kommer kunna se när det är dags för mat.

– Smackar med munnen

– Vänder huvudet åt sidorna som att hen letar efter något

– Gör små ljud

– Lyfter en hand mot munnen och slickar på handen

Medeltidiga amningssignaler

Bebisen rör på sig mer och börjar visa tydligare att hen är hungrig. Om du inte redan uppmärksammat signalerna börjar det bli dags att göra det nu – innan det är för sent.

– Rör mer på kroppen och viftar med armar och ben.

– Ter sig orolig

– Söker efter bröstet genom att “picka” med huvudet på dig eller den som har bebisen i sin famn

– Slickar mer intensivt på händerna

– Ger ifrån sig ljud som låter mer oroliga än för en liten stund sedan

Sena amningssignaler

Efter att en stund ha visat signaler på hunger övergår det nu till sista utvägen – skrik. När bebisen inte lyckats visa dig på något annat sätt finns bara skriket kvar, det är svårt att missa. En skrikande bebis kan vara svår att lägga till vid bröstet, då kan det vara bra att först försöka lugna och trösta innan du börjar amma.

Hur lång tid det tar från första tidiga signal till bebis börjar skrika är individuellt. En del bebisar visar tydligt, men det finns också de som går från noll till skrik på några sekunder. Du får helt enkelt försöka vara uppmärksam på hur just din bebis beter sig.

LÄS ÄVEN: Amningsguide: Här är allt du vill veta

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Har du frågor om amning? Maila till [email protected]

Powered by Labrador CMS