Barnmorska svarar på frågor om första bebistiden.
Mamma med en nyfödd bebis

Barnmorskan svarar: Vanliga frågor från nyblivna mammor

Barnmorskan Elisabeth har svarat på frågor om första tiden med bebis.

Barnmorskor är en viktig källa till råd och stöd för nyblivna föräldrar, särskilt under den första tiden med ett nyfött barn. De har stor erfarenhet och kunskap om allt från amning och sömn till förändringar i barnets beteende och hälsa.

I denna artikel tänkte vi belysa några av de vanligaste frågorna som föräldrar har under bebistiden, och besvara dem med hjälp av en erfaren barnmorska.

Barnmorskan svarar på vanliga frågor från nyblivna mammor

Legitimerade barnmorskan Elisabeth Storch tar upp vanliga frågor som mammor ställer första tiden med bebis.

Jag känner mig frustrerad, instängd och hinner ingenting. Hur ska jag göra?

– Släpp alla krav och måsten; njut av varandra istället för att stressa. Om du känner att du aldrig kommer att komma loss igen försök ändå att ha ett längre tidsperspektiv. Ställ in dig på ett lugnt tempo de tre första månaderna. Många säger att det är som att ”rullgardinen åker upp” efter ungefär den tiden. Då har du lärt känna din bebis och fått lite rutiner kring mat och sömn.

Jag känner mig otålig, när kommer amningen igång?

– Det tar tre till fem dagar. Innan mjölken runnit till har du fet och näringsrik råmjölk. Då är viktigt att bebisen får amma fritt. Bebisen lägger in sin beställning till brösten, och brösten möter upp med produktion.

Vad ska jag tänka på när jag ammar?

– Rätt läge och position. Det viktigaste om du sitter är att du har det bekvämt med stöd för ryggen, gärna med kudde i knät för att avlasta rygg, axlar, armar och nacke. Bebisen ligger med sin mage mot din och vilar sitt huvud i ditt armveck.

Bebisen ska ta bröstet från mitten. Tänk mitten både från sidorna och uppifrån / nerifrån. Hela bröstvårtan och vårtgården ska in i munnen. När bebisen tar ett bra tag hamnar bröstvårtan i upphöjningen som finns bak i gommen. Då vilar bröstvårtan fritt munnen och belastas inte.

När bebisen suger med rätt grepp masseras vårtgården stimuleras utdrivningsreflexen, och mjölken kommer fram från mjölksjöar under vårtgården. De flesta kvinnor blir törstiga under amningen, en kanna vatten när det är amningsdags brukar vara bra.

Hur kan jag få min bebis att ligga för sig själv en stund?

– Ha inte bråttom. Öva lugnt på att låta bebisen ligga för sig själv nära dig och ha en hand på barnet, till exempel i en vagga eller vagn. Nära hudkontakt är entrygghet för barnet. När du lägger ner en liten bebis kan du räkna med protester. Enda sättet att kommunicera ”glöm inte bort mig” är att skrika.

Vad är de vita prickarna min bebis har i ansiktet?

– Prickarna kallas milier, och beror på mammans hormoner. De är ofarliga, och försvinner av sig själva.

Vad ska jag göra för att det inte ska göra ont när jag går på toaletten?

– Drick mycket, ät mycket fibrer och rör på dig så att avföringen inte blir hård. Katrinplommon är lösande.Om du får hemorrojder finns hjälp på Apoteket. Håll dig inte – då blir det bara värre.

Hur länge varar mammans blödning och varför blöder man?

– Blödningen kallas för avslag och kommer från livmoderväggen där moderkakan suttit. När moderkakan lossnar efter förlossningen blir det ett sår. När livmodern drar ihop sig minskar sårytan, och därmed också blödningen. Den går från klarröd till mörkare under ca 6-8 veckor. I slutet består den av sårvätska.

Kan vi ha sex trots att mina slemhinnor i underlivet är sköra?

– När man ammar är östrogen nivåerna så låga att slemhinnorna blir torra. Glidmedel brukar hjälpa bra under det man brukar man kalla för lilla klimakteriet.

Powered by Labrador CMS