Bebis

Bebisens fontanell – allt du vill veta
Bebisens fontanell – allt du vill veta

Bebisens fontanell – allt du vill veta

När bebisar föds har deras skallben inte vuxit ihop ännu, och hålet mellan benplattorna kallas för fontanell. Faktum är att en bebis har mer än en fontanell när hen föds och samtliga växer sedan igen. Läs allt du behöver veta om fontanellen här!

En nyfödd bebis har fontaneller på framsidan av hjässan, i bakhuvudet, vid tinningarna och bakom öronen. Eftersom skallbenet består av flera delar som inte är ihopväxta ännu så har bebisar dessa öppningar. Dessa öppningar – eller fontaneller, gör att bebisens huvud kan forma sig under förlossningen samt att hjärnan har plats att växa och utvecklas.

Läs mer: Fontanell – då växer bebisens fontanell ihop

Fontanellen är känslig

Man ska alltid vara försiktig när man hanterar en liten bebis. Stötta ordentligt bakom nacken och ta nätt i dem. Fontanellerna är såklart inget undantag även om det inte är fullt så känsliga som många tror. De är täckta av en tålig hinna och även av hud, kom ihåg att bebisen ju faktiskt fötts fram utan att fontanellerna varit skyddade.

Vad är en normal fontanell?

När man tänker på fontanellen tänker man framförallt på den stor fontanellen som sitter framtill på hjässan. Storleken varierar mellan 0,5-4 centimeter i diameter och den sluts helt runt 18 månaders ålder. Med andra ord finns det stora variationer i storlek på en normal fontanell, läkare på både bb och BVC undersöker bebisens fontanell för att kunna avgöra så den är normal.

Pulserande fontanell

Det är vanligt att se bebisens puls i fontanellen, som att det bultar eller pulserar. Det är helt ofarligt och inget konstigt.

Buktande fontanell

I normala fall känns fontanellen något konkav, men inte buktande. Om du upplever att din bebis fontanell buktar är det viktigt att ta kontakt med sjukvården.

Insjunken fontanell

En insjunken fontanell är också något som du behöver ta kontakt med sjukvården för, det kan nämligen bero på uttorkning. Små bebisar blir lätt uttorkade om de blir exempelvis kräksjuka, så det är bra att vara uppmärksam på fontanellen när din bebis är sjuk.

Läs mer:

Amningsguide: Här är allt du vill veta

Därför får nyfödda bebisar klet i ögat

Powered by Labrador CMS