Bebis

Blöjfri i sommar – tips för hur du lyckas med potträningen
Blöjfri i sommar – tips för hur du lyckas med potträningen

Blöjfri i sommar – tips för hur du lyckas med potträningen

Många föräldrar vill passa på att öva potträning och försöka få barnen blöjfria under sommaren. Egentligen finns det ingen perfekt tid eller ålder då potträningen är menad att lyckas, barnet signalerar ofta om när det är redo för att slippa blöjan. Men det varma vädret och mer utomhusvistelser gör det lättare att låta barnen gå nakna och tillåta små ”olyckor”.

Med andra ord, sommaren kan vara den perfekta tiden för ditt barn att sluta med blöja!

Sluta med blöja - råd på vägen

För er som tänkt börja med potträning kommer några råd på vägen:

Vid två till tre år är de flesta barn redo att kunna kontrollera kiss och bajs själv men för vissa tar det längre tid. Känn av vad som verkar passa ditt barn. Pressen från omgivning och dig själv kan ibland kännas, men försök att koppla bort det och tänk på att det är mycket viktigare att ditt barn mår bra och att inte pressa och tvinga fram.

Gör inte en alltför stor sak av pottgåendet – varken det negativa eller det positiva. Att gå på potta ska inte vara en bedrift utan en naturlig sak som ”alla” gör. Vissa barn kan behöva lite mer press eller uppmuntran men undvik att hamna i konflikter.

Låser det sig eller blir bakslag – lägg ner träningen och gå tillbaka till blöjan ett tag.

Låt pottan stå framme tidigt, från att barnet kan sitta, och låt den bli en naturlig del av vardagsrutinen. Att sitta en liten stund på pottan under blöjbytet på morgonen.

Hjälpmedel när ditt barn ska bli blöjfri

Det finns pottor som spelar musik och pottor som har ett klistermärke i botten som syns när det kommer kiss i den. Kan fungera uppmuntrande.

Ha flera pottor framme hemma så att det alltid finns en nära till hands. Ta med pottan när ni reser bort eller hälsar på hos någon.

Vissa barn föredrar att sitta på toaletten med en barnsits istället för pottan.

Barnet har ofta ett behov av att bestämma själv och ibland funkar kiss i pottan men inte bajs, eller tvärtom. Bara potta på dagen men inte på natten, eller tvärtom. Bejaka ditt barns självständighet och utgå från hur ditt barn vill ha det.

Gör pottsittandet trivsamt! Ofta krävs att barnet sitter lite längre på pottan för att bajset ska komma. En mysig bok som barnet får läsa eller som ni läser tillsammans kan göra stunden lite trevlig. Det finns även speciella pottböcker som är uppmuntrande. Eller sjung en sång tillsammans – gärna samma sång varje gång så att barnet får in en rutin.

Skaffa en pottkompis – nallen sitter ju på pottan så det är väl inget konstigt? Låt favoritkompisen följa med in i badrummet eller sitta på pottan när inte barnet sitter där.

Se inte motgångarna bara för att det inte blir som du planerat. De flesta föräldrar vittnar om att plötsligt en dag så säger barnet till att hen vill kissa/bajsa på pottan eller toaletten. Blir det inte nu i sommar så ta det lugnt. Pottor och barn fungerar lika bra på höst, vinter och vår!

Föräldrar berättar hur deras barn blev blöjfria

Så här berättar några föräldrar om hur de gjorde för att lyckas med potträningen:

Joanna:

Helen: Vänj barnet vid pottan så snart de kan sitta stadigt själv, massor med beröm och hoppsan det blev en olycka det lägger vi i tvättmaskinen.

Anna: Hade pottan framme i vardagsrummet, han kissa där självmant när han ville. Har aldrig pressat eller något sånt! Klappade händer varje gång det kom kiss på pottan

Läs mer:

Den blöjfria trenden

Studie slår fast: Förskolan viktig vid blöjavvänjningen

Powered by Labrador CMS