Bebis

Bebis varar i ögat som rengöring av förälder
Bebis varar i ögat som rengöring av förälder

Därför får nyfödda bebisar klet i ögat

Har din nyfödda bebis helt plötsligt fått en massa klet i i antingen ena eller båda ögonen? Ingen fara, det ser värre ut än vad det är och bör försvinna av sig självt. Såhär tar du bort det på rätt sätt med eller utan koksaltlösning.

Visst ser det aningen otrevligt och jobbigt ut när sitt spädbarn helt plötsligt har ett öga som är helt fyllt med gulaktig gegga? Det här är normalt och uppstår hos vissa nyfödda då de har mindre och trängre tårkanaler under sina första veckor i livet.

Så tar du bort kletet i din bebis öga

Börja med att torka rent spädbarnets öga så gott det går med en kompress eller mjuk handduk doppad i ljummet vatten. Kom ihåg att dina händer ska vara nytvättade och rena med vatten och tvål. Torka sedan i riktningen utifrån och in mot tårkanalen. Ett annat alternativ är att göra egen koksaltlösning hemma, alternativt köpa saltlösning på apoteket i ögondroppsform.

Försvinner inte kletet efter några veckor eller är ögonen inte bara kletiga utan även röda och svullna bör ni uppsöka läkare som kan ta en närmare titt på bebisen.

Recept – koksaltlösning

Du behöver:

En ren burk eller flaska, med lock.

Bordssalt (nytt)

Kastrull med lock

Så gör du:

  • Blanda 1 ml koksalt (1 kryddmått) och 1 dl vatten i en kastrull, sätt på locket.
  • Koka upp blandningen med locket på.
  • Ställ av blandningen och låt den svalna till rumstemperatur.
  • Häll över koksaltlösningen i din sterila burk eller flaska.

Efter ett dygn blir koksaltlösningen mindre och mindre verksam och bör därför bytas ut varje dag för att vara på den säkra sidan.

Powered by Labrador CMS