Förvara bröstmjölk, värma bröstmjölk och frysa in bröstmjölk – så här gör du!
Förvara bröstmjölk, värma bröstmjölk och frysa in bröstmjölk – så här gör du!

Förvara bröstmjölk – en guide: Värma upp, frysa in och andra tips

Bröstmjölk är ett bra val för spädbarnets näring och utveckling. Om du vill bevara utpumpad bröstmjölk är det viktigt att förvara den på rätt sätt för att behålla dess näringsvärde och minska risken för bakterier.

Hur mycket bröstmjölk äter en bebis?

Mängden bröstmjölk som en nyfödd bebis äter kan variera. Under de första dagarna efter födseln är mängden bröstmjölk som en bebis dricker relativt liten men ökar gradvis.

 • De första 24 timmarna: En nyfödd bebis dricker ungefär 2-10 ml bröstmjölk per amningstillfälle. Under det kommande dygnet ökar detta till 5-15 ml per amningstillfälle.
 • Tredje dagen: Runt den tredje dagen ökar mängden till cirka 15-30 ml per tillfälle.
 • Första veckan: Omkring den tredje dagen dricker barnet ungefär 300-400 ml per dygn. Vid den femte dagen kan denna mängd öka till 500-800 ml per dygn.

Det rekommenderas att låta barnet amma så ofta och så länge det vill för att säkerställa att det blir mätt. En mätt nyfödd bebis slutar suga aktivt. Om bröstmjölk erbjuds på flaska, bör en större mängd förberedas än vad barnet kanske äter, för att säkerställa att barnet kan äta så mycket det vill. 

Ett riktmärke för mängd bröstmjölk att erbjuda en nyfödd bebis som är några dagar gammal är 60 ml om bebisen väger runt 3 kg, 75 ml om bebisen väger 4 kg, och 100 ml om bebisen väger runt 5 kg.

Det är viktigt att komma ihåg att varje barn är unikt och mängden bröstmjölk som de behöver kan variera. Dessa siffror är genomsnittliga riktlinjer och barnets behov kan skilja sig. Om du är osäker på hur mycket din bebis ska äta, rekommenderas det att du konsulterar en barnläkare eller en amningsspecialist.

Förvara bröstmjölk – det ska du tänka på

När det gäller att förvara bröstmjölk, är det viktigt att tänka på hållbarheten och när den ska användas. Nyligen utpumpad bröstmjölk är mest näringsrik och har bäst bakteriedödande egenskaper. Med tiden minskar dessa egenskaper och även halterna av antioxidanter, vitaminer och fett. 

Läs mer: När känner bebisen igen sitt namn?

Vikten av hygien när du förvarar bröstmjölk

Hygien är avgörande när man hanterar bröstmjölk. Tvätta händerna innan du pumpar eller hanterar mjölken. Behållare och bröstpumpar bör diskas noggrant och steriliseras dagligen.

Frysa in bröstmjölk – det ska du tänka på

När du fryser bröstmjölk, gör följande:

 • Förvara små mängder för att undvika slöseri.
 • Lämna cirka 2,5 cm utrymme överst i behållaren då mjölken expanderar när den fryser.

Förvaringstemperaturen har stor betydelse för bröstmjölkens mikrobiologiska innehåll och dess egenskaper. Kylning hämmar tillväxt av grampositiva bakterier i upp till tre dagar. 

Forskning indikerar att frysa bröstmjölken vid -20 °C i upp till tre månader är optimalt för att bevara näringsvärden som vitaminer och proteiner, även om C-vitaminhalten kan minska efter en månad. Efter tre månader rekommenderas det att inte frysa om mjölken.

Läs mer: 11 saker du måste ha hemma – precis efter du fått barn

Hur länge håller bröstmjölk i kylen?

Hållbarheten varierar beroende på förvaringsmetoden.

 • Vid rumstemperatur (25°C eller kallare): Upp till 4 timmar.
 • I kylskåp (4°C): Upp till 4 dagar.
 • I frys (−18°C eller kallare): Bäst inom 6 månader, men upp till 12 månader är acceptabelt.

För bäst immunologiska egenskaper bör mjölken lagras i behållare av glas eller hårdplast utan polyetylen och fri från bisfenol A (BPA).

Tina och värma bröstmjölk – tips

Frusen bröstmjölk ska tinas i sin förpackning i kylskåp eller i varmt eller kallt vatten. Undvik att tina mjölk i rumstemperatur eller värma den i mikrovågsugn eller direkt i en kastrull.

  1. Tina alltid den äldsta bröstmjölken först ("först in, först ut").
  2. Undvik att tina eller värma bröstmjölk i mikrovågsugn, då detta kan förstöra näringsämnen och skapa varma punkter.
  3. Uppvärmning kan göras genom att placera den förseglade behållaren i en skål med varmt vatten eller under ljummet rinnande vatten.
  4. Använd bröstmjölken inom 24 timmar efter att den tinats i kylskåpet.

Det bästa sättet att värma bröstmjölk är i vattenbad eller under rinnande vatten vid cirka 37 grader Celsius, och den bör inte värmas till mer än 40 grader. Tänk på att inte skaka flaskan efter uppvärmning. Det går även att värma bröstmjölk i en vanlig kastrull, även om det inte rekommenderas på grund av risk för överhettning. Värm då bröstmjölen med lite vatten som håll på en svag simring.

Källor: Babyhjälp, Medela, Food Lve, CDC.

Läs mer: Sovpåse till bebis – det ska du tänka på

Läs mer:

Powered by Labrador CMS