Vet du hur mycket och länge ska ditt barn sova middag?
Vet du hur mycket och länge ska ditt barn sova middag?

Hur länge ska ditt barn sova middag? Här är svaret

Att sova middag spelar en viktig roll i barnets utveckling, både fysiskt och mentalt, och bidrar till bättre sömn på natten. Dessa vilostunder är även värdefulla för föräldrar som använder tiden för olika sysslor.

Hur mycket ska ett barn sova middag?

Enligt The Bump sover nyfödda barn (0-3 månader) totalt 14-17 timmar per dygn, inklusive 4-6 timmar under dagen, men deras sovmönster är ofta inkonsekventa. När barnet når 3 månaders ålder kan det sova 3 till 4 gånger om dagen, med varje tupplur varande från 30 minuter till 2 timmar. 

Denna trend fortsätter tills barnet är ungefär 6 månader gammalt. Från 7 till 12 månaders ålder reduceras antalet tupplurar vanligtvis till två per dag, varje tupplur i 1-2 timmar, enligt What to Expect.

Bebis i sol och värme – detta måste du veta

Rutiner

För att underlätta middagslurarna, är det bra att etablera en rutin som liknar sänggåendet och planera för en bekväm och konsekvent viloplats. Enligt what to expect är det viktigt att inte ha ett för packat schema under dagen. Det kan försvåra upprätthållandet av en sovrutin. Tecken på att barnet är trött, som att gnugga ögonen eller bli grinigt, bör tas som indikationer på att det är dags för en tupplur.

Grundläggande behov som mat och blöjbyte bör hanteras innan barnet läggs ner för att sova. För att skapa en mysig sovmiljö för nyfödda och yngre barn som inte rullar över ännu, kan en vagga eller spjälsäng användas, och barnet kan svepas in för extra mys. Rumstemperaturen bör hållas mellan 20 och 22 grader Celsius.

Ge barnet tid att varva ner innan tuppluren och se till att vara aktiv mellan tupplurarna. Om barnet vaknar för tidigt kan du försöka förlänga tuppluren genom att lugna barnet utan att plocka upp det.

Så mycket behöver din tonåring sova – få tips och hjälp här

När slutar barn sova middag?

Barns behov av att sova middag varierar stort med ålder och individuella skillnader. Normalt börjar barn sluta sova middag mellan 2 och 4 års ålder, enligt babyhjälp. Det är dock viktigt att gradvis minska på sovtiden under dagen, snarare än att helt avbryta middagsluren direkt. 

Ett tecken på att det kan vara dags att dra ner på eller sluta med middagsvilan är om barnet har svårigheter att somna på kvällen eller har långa nattningar.

För tidig upphörande av middagsvilan kan leda till övertrötthet och problem med att somna på kvällen. Det har visat sig att vissa barn sover bättre på natten om de har haft en bra vilostund under dagen.

Vissa barn slutar sova på dagen när de är så unga som två år, medan andra fortsätter ända till 5-6 års åldern. Det är viktigt att alltid beakta barnets totala sömnbehov och se till att de får tillräckligt med vila. Om ett barn verkar behöva en stund av vila mitt på dagen, bör det ges möjlighet till detta.

Därför får nyfödda bebisar klet i ögat

Hantera övergången

Övergången från att ha en middagsvila till att vara vaken hela dagen kan vara utmanande för både barn och föräldrar. Rutinerna förändras och det krävs en anpassningsperiod. Enligt Libero är det viktigt att observera barnets beteende under denna period och ge extra stöd och stimulans för att hjälpa dem att hålla sig vakna och glada fram till läggdags.

Om barnet verkar trött och hängigt under eftermiddagarna efter att ha slutat med middagsvilan, kan det vara värt att överväga om det var för tidigt att göra detta. I vissa fall kan det fungera bättre att bara göra vilostunden kortare istället för att helt ta bort den.

När barnet befinner sig i övergångsperioden kan det vara gynnsamt att införa en lugn stund mitt på dagen för att hjälpa barnet att varva ner utan att faktiskt sova. Detta kan innefatta att titta i böcker eller lyssna på en lugn berättelse.

Läs mer:

Powered by Labrador CMS