Bebis

Bebis som blir ammad av sin mamma
Bebis som blir ammad av sin mamma

Reglera din bröstmjölk efter bebisens behov

Många som ammar sin bebis undrar om det finns möjlighet att påverka regleringen av bröstmjölken då det ibland känns som att det kommer på tok för mycket eller alldeles för lite. Här är svaret.

Något som inte är särskilt känt för många nyblivna föräldrar är att nyfödda ofta mår illa och kräks fostervatten direkt efter förlossningen och ett dygn framåt i tiden. Det är därför inte konstigt om barnet inte tar bröstet på en gång.

Om det här händer dig och du är orolig för att din bröstmjölk ska bli fördröjd kan du använda bröstpump alternativt handmjölka för att sätta igång produktionen själv.

Låt bebisen hjälpa till

De gånger nyfödda suger tätt och ofta ökar bröstmjölksmängden efter bebisens behov, så om du känner att du inte har tillräckligt med mjölk, amma bebisen mycket och ofta. Det kan vara utmattande och ibland ta all din vakna tid, men om du verkligen vill fortsätta amma, kan det vara värt det.

Märker du att bebisen sover längre, är mindre irriterad och inte tyr sig till bröstet lika ofta är det för att mängden bröstmjölk har reglerats. Det går även att ta hjälp med en bröstpump alternativt handmjölka för att öka produktionen av bröstmjölk.

Vissa blir chockade över hur ofta de vill suga på bröstet som kan variera mellan 8-20 gånger per dygn. Lätt missuppfattning är också att ammande mammor tror att bebisen vill ha mat varje gång de vill ha bröstet men det kan lika gärna handla om bebisens behov av närhet, kärlek, värme och tröst.

Källa: Karolinska

Foto: Shutterstock / Anna Romanova

Powered by Labrador CMS