RS-säsongen är här – så skyddar du ditt barn

Spridningen av säsongens vinterepidemi har börjat och spridningen förväntas öka enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt. Så skyddar du ditt barn mot RS-viruset.

De allra yngsta barnen drabbas värst av RS-viruset, så skyddar du ditt barn. Arkivbilder.

Vinterns RS-epedemi har dragit igång i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Personer som har nära kontakt med spädbarn ska vara noga med handhygienen och hålla avstånd till personer med förkylningssymptom.

– Situationen i Norrbotten är fortfarande lugn men spridningen väntas öka under de kommande veckorna, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Så skyddar du ditt barn mot RS-virus

Det är viktigt att skydda de allra yngsta barnen mot smitta eftersom de löper ganska stor risk att bli svårt sjuka. Främst är det spädbarn under sex månader som behöver skyddas.

– Tvätta händerna, antingen med tvål och vatten eller rengör med handsprit. Träffa ingen som har symptom på förkylning. Är man noga med de här två sakerna så kommer väldigt få av våra minsta barn att bli sjuka, säger barnhälsovårdsöverläkare Åke Stenberg.

vad är rs-virus?

  • RS-virus sprids genom direktkontakt, kontakt med smittade föremål och genom droppsmitta.
  • RS-virus sprids ofta i barngrupper på förskolor. Därför är det bra att tvätta händerna även på storasyskon i familjen.
  • I första hand är det spädbarn som löper högre risk att bli allvarligt sjuka, men även personer som är över 65 år eller som är infektionskänsliga av andra skäl kan behöva sjukhusvård i samband med sjukdom.
  • För vuxna och äldre barn yttrar sig en infektion med RS-virus oftast som en vanlig förkylning.

Läs mer: RS-Virus eller förkylning? - Såhär vet du.

Powered by Labrador CMS