Bebis

RS-virus hos barn – allt du behöver veta om symtom och hur det sprids
RS-virus hos barn – allt du behöver veta om symtom och hur det sprids

RS-virus hos barn – allt du behöver veta om symtom och hur det sprids

RS är ett mycket smittsamt virus och en infektion är vanlig bland yngre barn och ger oftast symtom som vid en vanlig förkylning. I enstaka fall och i synnerhet hos bebisar under 6 månader kan en infektion ge svårare symtom som kräver sjukhusvård.

Vad betyder RS-virus?

RS-virus är en förkortning på respiratoriskt syncytial virus och innebär en virusinfektion som sätter sig på luftvägarna, som en förkylning. Bland små bebisar och sköra personer med underliggande sjukdomar finns en risk att viruset orsakar svårare sjukdom om den sätter sig på de nedre luftvägarna och orsakar riklig slembildning.

Vilka kan bli svårt sjuka i RS-virus?

För de allra flesta barn passerar RS-infektionen ganska obemärkt förbi, likt en förkylning. Det är ovanligt att bli allvarligt sjuk även om risken såklart finns. Risken att bli svårt sjuk av RS-virus ökar om något av följande stämmer in på barnet:

  • Yngre än två till tre månader
  • Yngre än ett år och föddes mer än fem veckor för tidigt
  • Under två år och har en kronisk lungsjukdom, hjärtsjukdom eller en neurologisk sjukdom
  • Har någon immunbristsjukdom

Så smittar RS-virus

RS-virus är en så kallad droppsmitta. Det innebär att det smittar från en infekterad person som nyser, hostar eller andas ut. Dropparna sprids antingen direkt till nästa person om man står tillräckligt nära, eller faller ner på andra ytor som handtag, redskap och leksaker som det sedan kan smitta vidare från. Inkubationstiden är vanligtvis 3-5 dagar från att man blivit smittad till man blir sjuk. Små bebisar smittas vanligtvis av äldre syskon som går i förskola eller skola.

Symtom på RS-virus

Symtomen liknar oftast en vanlig förkylning, men kan hålla i sig längre, ibland upp till en hel månad. Små bebisar som andas genom näsan blir ofta besvärade av allt snor som bildas i näsgångarna och får därför svårt att både andas och äta. De kan även drabbas av något som heter bronkiolit, som är en infektion i de minsta luftrören som ger en besvärlig hosta och gör att det blir svårt att andas, i synnerhet gäller det barn under tre månader.

Vanliga symtom på RS-virus kan annars vara:

  • Nästäppa, eller snuva, ofta med segt slem
  • Hosta
  • Feber
  • Röda och irriterade ögon
  • Pipande och väsande andning, det låter ansträngt

Hur kan man undvika att smittas av RS-virus?

God handhygien, det vill säga tvätta händerna ofta med två och vatten och håll avstånd till folk inomhus är de mest effektiva sätten att undvika smitta. Samt såklart att inte träffa personer som är sjuka eller har förkylningssymtom. Speciellt om du har en nyfödd bebis, då ska du se till att skydda hen från smitta så gott det bara går. Kanske hålla syskon hemma från förskolan om det är en extra svår RS-säsong eller åtminstone var noga med de äldre barnens handhygien när de kommer hem. Undvik också stora folksamlingar inomhus med små bebisar under vinterhalvåret, så långt det går. Undvik också att träffa personer utanför familjen om de har förkylningssymtom.

Läs mer: RS-virus eller vanlig förkylning? Det här är skillnaden

Powered by Labrador CMS