Bebis

Välja napp till bebisen? Det här ska du tänka på

När kan nyfödda börja använda napp och vad ska man egentligen tänka på när det kommer till material och utformning? Vi har pratat med MAM:s sjuksköterska Antonia som ger oss svaren!

Har du precis fått barn och känner dig lite vilsen? Inte så konstigt! Som nybliven förälder är det en djungel av olika råd och tips och när man ska välja napp till bebisen finns det en rad frågor som dyker upp i huvudet. Först och främst, när kan man börja ge sitt barn napp? Enligt Socialstyrelsens nuvarande råd går det bra att ge napp till nyfödda barn såvida mamman inte har problem med amningen.

– I det fallet kan det vara bra att vänta tills barnet är åtminstone två veckor gammalt, för att underlätta att amningen kommer igång. Det är för att etablera barnets sugbeteende och för att barnet ska kunna lära sig att suga effektivt på bröstet. Man vill inte dölja barnets amningssignaler, berättar MAM:s sjuksköterska Antonia.

Vanliga misstag bland föräldrar

Ett vanligt misstag som sjuksköterskan Antonia tar upp är att man köper en napp och förväntar sig att det ska funka direkt. Man måste ha tålamod och introducera nappen när bebisen är mätt, belåten, lugn och nöjd.

– När ovan är avbockat så prova att nudda bebisens mungipa med nappen. Instinktivt kommer barnet vända sig mot nappen och börja söka den. Testa att ha lite bröstmjölk eller modersmjölksersättning på toppen för att locka. Givetvis finns det barn som inte har samma behov eller som aldrig kommer vilja ta en napp – det är också helt normalt, säger hon.

4 saker att tänka på när du väljer napp

  • Nappen bör ha en platt, tväroval form för att så lite som möjligt störa tungans rörlighet.

  • Tänk på att ha en flexibel sugdel som inte påverkar tungans funktion till skillnad från en styv som inte ger efter.

  • Införskaffa en lätt napp då en napp som är för tung är krävande för läpp- och tungmusklerna och kan leda till ensidig överbelastning av musklerna om den glider över på ena sidan.

  • Glöm inte att nappen ska hållas ren och slängas vid minsta tecken på slitage eller skada. Det är också viktigt att alltid följa rekommendationerna och varningarna som kommer med nappens förpackning.
Powered by Labrador CMS