Bebis

White spots amning – så blir du av med dem
White spots amning – så blir du av med dem

White spots amning – så blir du av med dem

Har du fått en vit prick på bröstvårtan som ser ut som en finne och gör ont? Det kan vara en så kallad white spot, läs här hur du blir av med den.

Att amma sin bebis kan vara både underbart och utmanande. Mjölkstas, mjölkstockning, blåsor och sår är besvärligt. Även white spots kan orsaka smärta och krångel när det kommer till amning.

Vad är white spots?

White spots är mjölk som har stelnat och fastnat som en klump i mjölkgången, det ser ut ungefär som en finne på bröstvårtan. White spots kan leda till amningsbesvär som mjölkstockning då den stelnade mjölken täpper till mjölkgången så den bakomliggande mjölken inte kommer ut. Sammansättningen av salter, kalciumfosfat och mjölkprotein i bröstmjölken gör att de små vita prickarna kan bli väldigt hårda och vara svåra att få ut. I de flesta fall lyckas bebisen hjälpa dig om du fått en white spot genom att amma bort den, men ibland har den fastnat ordentligt och det är då de kan orsakar problem som smärta och mjölkstockning.

Såhär ser en white spot ut, ungefär som en finne på bröstvårtan

Det här kan du göra för att få bort dina white spots

Om du har fått besvärliga white spots som din bebis inte lyckas amma bort kan du göra såhär:

1. Använd värme och vatten

Du kan värma bröstet en stund i en skål med varmt vatten eller i duschen för att försöka mjuka upp pricken eller prickarna. Därefter kan du gnugga försiktigt med en frottéhandduk.

2. Olivolja i BH:n

Du kan ta en kompress med olivolja och lägga i BH:n en stund. Även detta hjälper till att mjuka upp huden och white spotsen.

3. Försök peta bort pricken

Det är viktigt att du har rena händer och naglar när du ska göra det här, annars riskerar du att få in bakterier i bröstet. Ta tag i pricken med naglarna och försök försiktigt att peta bort den. Du kan även använda dig av en steriliserad nål och försiktigt försöka peta hål på pricken för att sen se om du kan dra ut den stelnade mjölken. Du kan också försöka klämma runt din white spot, ungefär som man gör på en finne, för att se om den vill komma ut.

Läs mer: Amma på signal – lär dig tyda din bebis hungersignaler

4. Amma eller pumpa

När du lyckats göra hål på din white spot så se till att amma eller pumpa så mycket du kan. Det kan hjälpa till att få ut det som sitter och blockerar mjölkgången.

5. Kontakta en amningsmottagning

Om din eller dina white spots inte försvinner, eller om de fortsätter att komma tillbaka, kan det vara bra att kontakta en amningsmottagning för rådgivning.

6. Köp Lecitin på hälsokosten

Du kan även testa köpa Lecitin på hälsokosten. Lecitin är ett kosttillskott som gör bröstmjölken mindre klibbig och det kan hjälpa vid återkommande white spots.

Läs mer: Amningsguide: här är allt du vill veta

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Artikelbild: Luiza Braun/Unsplash

Powered by Labrador CMS