Båtliv med familjen

Många som älskar livet på sjön frågar sig om båtlivet kommer att vara möjligt när
de bildar familj. Men barn är helt klart ingen anledning att sälja båten och bara
satsa på semestrar i land. Det handlar mer om att anpassa sig och vara flexibel.
Att semestra ombord på en båt är faktiskt ett riktigt bra alternativ för en
barnfamilj.


Egen kojplats är det viktigaste

Många som har barn tror att det krävs en stor båt för en familjesemester. Men så länge alla har en sovplats behöver inte båten vara särskilt stor. Det innebär att den befintliga båten gott och väl kan fungera för familjens semester också fortsättningsvis. Särskilt när barnen är små.

Är ni en familj som inte äger en båt men som vill ha båtsemester med barnen ändå, finns det båtar att hyra. Det går även att hyra båt med en skeppare om ni inte har någon större båtvana.

Planering gör familjesemestern ombord lättare

Finns det barn med i bilden kräver det alltid lite extra planering. Det spelar ingen roll om det gäller att resa på semester till stugan eller en semesterort. Att åka på båtsemester gör det inte krångligare.

Packningen till barnen bör innehålla kläder för många olika väderlekar och dessutom flera torra ombyten. Både varma kläder och regnkläder måste alltså med, likväl som badkläder och shorts. Vad gäller skor bör barnen ha stadiga skor ombord och gummistövlar för dåligt väder.

Glöm inte att fylla första hjälpen-väskan med förbandsmaterial, åksjuketabletter och solskydd. Ta gärna med hatt och parasoll som skydd mot solen när det är dags för strandhäng. För strandbesöken är simring och simpuffar ett måste, precis som badleksaker. Fiskeutrustning tar inte stor plats och det kan dessutom roa både från klippor och båt.

Barnen måste givetvis ha flytväst på sig i stort sett hela tiden och det gäller även er föräldrar. Så satsa på bra flytvästar för familjen som är anpassade efter längd och vikt.

Korta dagsturer

När ni väl kommit iväg, tänk på att inte göra längre turer än barnen orkar med. Ju äldre barnen är, desto mer tålmodiga brukar de bli. Men dagsturer på cirka fyra timmar brukar vara ett bra riktmärke. Då går det att starta dagen i lugn och ro och även kunna lägga till i god tid inför middagen. Planera gärna rutten så att den passar barnen. Att kunna lägga till bland öar, kobbar och skär ger ett skönt avbrott på dagen.

Var ni ska spendera nätterna beror även det delvis på barnens ålder. Men att kombinera gästhamnar med naturhamnar brukar gå bra. Tar ni med tält kan det vara kul för barnen att tälta någon natt i land. Är barnen mindre kan barnanpassade gästhamnar med stränder vara det bästa alternativet.

Livet ombord förändras med barnens ålder

Utmaningarna att ha barn eller tonåringar på båten varierar med deras ålder. Trots småbarnsårens eviga passande är det en relativt enkel period när det gäller båtliv. Ju äldre barnen är, desto större brukar utmaningarna bli. Men varje ålder har sin tjusning på en båtsemester med familjen.

Upp till två års ålder är livet till sjöss ganska problemfritt. Det är lite av en mat- och sovklocka som gäller. Givetvis är det också konstant passning av ett barn i krypåldern, det är i så fall den största utmaningen.

Åldersanpassa sysselsättningen ombord

Barn från två år upp till fyra är ganska utmanande. Det är mycket spring i benen och de små benen ska hålla balansen och kunna parera vågor. Men det brukar å andra sidan generera många gurglande skratt. Dessvärre kräver det mycket passning och uppmärksamhet, så kortare turer är att rekommendera. Ett tips är att ta med saker som barnen kan roa sig med i sittbrunnen, såsom ritblock och målarfärger. Bra appar på mobilen kan också fungera för att få barnet att sitta still när det krävs.

När de fyra första åren har gått blir det allt lättare eftersom barnen ofta hittar egna sätt att roa sig på. Men det är också en perfekt ålder att börja lära dem sjövett, navigering och att göra olika knopar, något det numera finns bra appar för.

Utrusta båten med spel som Yatzy, Monopol och kortlekar, återigen beroende på ålder. Det är perfekt att kunna göra något ihop om vädret är dåligt. Men satsa även på håvar, strandleksaker, cyklop, snorkel och simfenor. Med många strandhugg kommer de väl till pass.

När barnen når tonåren är de ofta vana vid båtlivet och vet att alla måste hjälpas åt. Lagar en familjemedlem maten, diskar någon annan. Tänk dock på att tonåringar gärna vill ta med någon vän att hänga med, så planera in det i god tid.

Fördelar med båtsemester

Det finns många fördelar med båtsemester. Är ni en familj med flera barn som har en ganska strikt budget, kan det vara ett billigare alternativ att välja båtsemester. Även om ni hyr. Det blir för det första inte separata kostnader för transport och boende. Det är också möjligt att hålla matkostnaderna nere genom att laga mat på båten. Resandet blir dessutom lättare än på bilsemester eftersom toalett och kojplatser finns tillgängliga hela tiden.

Men den absolut största fördelen är flexibiliteten. Att kunna ta dagen som den kommer och inte stressa. Hela båtsemestern blir ett sätt att umgås och hitta på saker tillsammans. Har ni dessutom en vänskapskrets där flera familjer har barn kan ni samordna era semestrar där alla hyr varsin båt. Det ger tid för roligt umgänge likväl som tid med den egna familjen.

Bra tips för att få båtliv att fungera med barn

● Ha alltid mat som går snabbt att laga till eller som kan ätas direkt, såsom nudlar, färdiga smörgåsar eller frukt.

● Är barnen små, satsa på en baby-monitor för att kunna vistas på bryggan eller stranden när barnen sover.

● Se till att det går att mörklägga ventiler och fönster där barnen sover.

● Säkra kojen så att inte barnet riskerar att trilla eller klättra ur.

● Ta med några favoritböcker att läsa som godnattsaga eller för barnen att bläddra i.

● Packa med de favoritleksaker som du vet att barnen tycker om att leka med.

● Har du småbarn bör du ha en barnstol som går att fästa i både kajutan och i sittbrunnen.

● Satsa även på en bärsele eller bärstol, då är det sällan något problem att göra utflykter med småbarn.

● Ta med ett hopvikbart badkar om barnen är små. De kan då sitta och plaska i sittbrunnen. Det både roar och svalkar.

● Glöm inte våtservetter. Det är en räddare i nöden om det inte finns tillgång till vatten eller om det gungar rejält och användning av vatten är opraktiskt.

/
stats